Král Karel III. si to po 200 letech pořádně rozházel u sousedů. V hlavní roli jsou peníze

Král Karel III. si to po 200 letech pořádně rozházel u sousedů. V hlavní roli jsou peníze

Foto: Ian Livesey from England, UK / Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Král Karel III. (75) převzal od královny Alžběty II. (96, † 2022) hrad Windsor a tráví na největším, nepřetržitě obývaném hradě na světě, stále více času. Královské sídlo dříve umožňovalo volný vstup lidem žijícím v okolí, ale tento zvyk, ctěný 200 let, byl nyní zrušen.

Julian Tisi, kandidát liberálních demokratů do parlamentu prohlásil, že místní obyvatelé by „každoročně oželeli miliony turistů výměnou za možnost navštívit slavný hrad, kdykoli by chtěli". Král Karel III. tráví na Windsoru mnohem více času, protože je rád nablízku svým vnoučatům. Oficiální sídlo britských panovníků, Buckinghamský palác, příliš neuznává, protože „je v něm průvan“, citoval DailyMail.com.

Když v roce 1837 nastoupila na trůn královna Viktorie (81, † 1901), zavedla pro návštěvníky vstupenky, které byly k dostání v kanceláři lorda komořího nebo u vybraných londýnských knihkupců. Dnes stojí vstupenky na hrad Windsor v předprodeji pro dospělé 30 liber (875 Kč) na osobu, zatímco osoby ve věku 18-24 let si mohou koupit vstupenku v předprodeji za 19,50 liber (575 Kč). Vstupenky pro děti (ve věku 5-17 let) a zdravotně postižené návštěvníky stojí 15 liber (necelých 450 Kč), zatímco vstupenky pro doprovod dospělých a dětí do pěti let jsou zdarma. Rezidenti mají stále 50% slevu.

„31 500 obyvatelům Windsoru a Maidenheadu bylo oznámeno, že již nemohou navštívit královský hrad v sousedství zdarma a od 1. června musí zaplatit 50 % obvyklého vstupného.“

Obyvatelé hradu Windsor si považovali královské rodiny ve svém sousedství.

Místní se teď ale cítí zrazeni. Amy Tisiová, radní pro Královskou čtvrť Windsor & Maidenhead, uvedla, že je šokována tím, že volný vstup byl bez konzultace zrušen. „Považujeme obyvatele ,velkého domu na kopci' za naše sousedy a chceme s nimi spolupracovat, abychom zajistili, že žádný obyvatel nebude vyloučen z návštěvy hradu," uvedla podle serveru Hellomagazine.com.

Reklama

Mluvčí společnosti Royal Collection Trust reagoval: „Pravidelně přezkoumáváme naše ceny v porovnání s ostatními organizacemi v tomto oboru a na základě toho jsme aktualizovali naši současnou nabídku tak, aby byla v souladu s ostatními společnostmi ve čtvrti."

Julian Tisi nyní vyzval obyvatele k podpisu petice: „Pro mnoho z nás, kteří žijeme ve Windsoru, je návštěva hradu zdarma velkým potěšením. Někteří místní obyvatelé sem chodí do vynikající kavárny," vysvětluje lásku k hradu. Navíc je „koncentrace aristokratů“ v zámeckém areálu o rozloze 14 akrů nadmíru vysoká. Potkat zde můžete od krále Karla přes prince Williama (41) a princeznu Kate (42) s jejich třemi dětmi až po zneuznaného prince Andrewa (64) a jeho bývalou manželku Sarah Fergusonovou (64).

Reklama
Reklama