Nalaďte se na české hity 90. let a vyzkoušejte si své znalosti v kvízu. Pokud uhodnete všech 10, jste opravdový znalec

Nalaďte se na české hity 90. let a vyzkoušejte si své znalosti v kvízu. Pokud uhodnete všech 10, jste opravdový znalec

Foto: Pavel Gwužď / Nextfoto

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V devadesátých letech se někteří autoři písní inspirovali politickou scénou a jiní se nebáli projevit ve svých textech více odvahy. Následující duet je toho příkladem.        

Duet Lucie Bílé a Ilony Csákové o lásce byl poměrně odvážným počinem. Melodie je výrazná a text se nebojí upozornit na vztahy nejen mezi opačným pohlavím. Tato otázka se stále více ve společnosti otevírá. Děj písně se odehrává na romantickém místě, odkud je nádherný pohled na řeku Vltavu. Máj je měsícem, kdy se oslavuje láska, ale není radno se v tomto měsíci vdávat nebo ženit. Svatba v máji, do roka máry.

Lucie Bílá je ikonou na české hudební scéně. Je zpěvačkou s nezaměnitelnou barvou hlasu a dokáže zazpívat jak hluboké tóny, tak tóny vysoké. Je to dáma mnoha tváří – zvládne zazpívat písně populární, ale je také významnou interpretkou muzikálových rolí. Mezi hity éry 90. let patří například „Zpíváš mi requiem“ nebo „Trouba“ či „Amor Magor“ nebo role Lorraine v muzikálu Dracula s Danielem Hůlkou. Daniel Hůlka si posteskl, že se mu po Lucii Bílé v této roli stýská. Známým duetem je také skladba „Co sudičky přály nám“. Tento duet zpívala s hvězdou české hudby Karlem Gottem.

Lucie Bílá je osobností, která se věnuje kromě zpěvu ručním pracím. A protože je vyučenou švadlenou, tak ji COVID-19 a jeho restrikce nepoložil, ale ona naopak pomáhala šitím roušek pro nemocnice. Mnohokrát zvítězila v anketě „Zlatý slavík“ a stále se drží na předních příčkách hudební scény.

Vyzkoušejte si znalosti o českých hitech z 90. let

Mezi kapely můžeme zařadit skupinu „Fiction“. Mezi její songy patří například „Zrcadlo“, „Divnej pocit“, „Údolí ohně“ nebo „Dveře“. Skupinu založil Martin Hlavsa. Kapela vydala album „Fiction“ a další „Neverending story“.

Doufám, že jste si zpříjemnili chvíle s kvízem českých hitů éry 90. let. Skladby si můžete připomenout.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama