Obraz Mona Lisa byl 2 roky schován v kufru s falešným dnem s vidinou prodeje do Florencie, to se ale nepovedlo

Obraz Mona Lisa byl 2 roky schován v kufru s falešným dnem s vidinou prodeje do Florencie, to se ale nepovedlo

Foto: dmitrri / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nejslavnější obraz světa se na začátku 20. století stal středem jednoho z největších uměleckých skandálů v dějinách. Ten skandál měl jméno, a to Vincenzo Peruggia.

Při návštěvě Louvre v Paříži je takřka nemožné minout Da Vinciho obraz ženy s tajemným úsměvem, návštěvníci galerie ale v minulosti koukali i na prázdný kus zdi. Mona Lisa se stala námětem pro knižní, filmová i divadelní dramata, obraz je zahalen legendami a patří mezi nejvýznamnější umělecká díla italské renesanční školy. Až na to, že po desítky let už má svůj domov v Paříži a s tím nebyli Italové vždy tak úplně smíření. Ačkoliv Mona Lisa patří Francii právem, obraz zdědil asistent da Vinciho, který ho prodal francouzskému králi, stala se tato skutečnost záminkou pro krádež obrazu. Skutečný důvod bylo ale samozřejmě zpeněžení uměleckého díla. Nutno podotknout, že Vincenzo Peruggia svým kriminálním počínáním zařídil to, že Mona Lisa je nyní nejslavnější obraz světa. Do té doby až tak známá nebyla.

Chybějícího obrazu si všiml až návštěvník, Peruggia prošel i výslechem

Ráno 21. srpna 1911 byli zaměstnanci Louvru šokování velice nečekanou zprávou – zmizela Mona Lisa. Samotní pracovníci si toho ale vůbec nevšimli, a to ani když připravovali prohlídkový okruh pro návštěvníky před otevřením. O skutečnosti je informoval až návštěvník Louvru, který přišel cíleně obdivovat da Vinciho dílo, místo toho ale viděl jen holou zeď. 

Policie vyslýchala tisíce návštěvníků, všechny zaměstnance galerie, obraz ale stále zůstával nezvěstný. Výslechu se zúčastnil také Vincenzo Peruggia, který v Louvru pracoval, policie se k němu dostala zpět až po více než 2 letech. Peruggia byl italský imigrant, který pracoval jako malíř a dekoratér. Byl zaměstnán jako montážník v Louvru, což mu přineslo znalost prostředí, a dokázal tak obelstít všechna bezpečnostní opatření. Podniknout to nebylo vůbec složité, v den, kdy neměl směnu se v noci vydal pro obraz, který následně pronesl pod svým pláštěm. V té době, díky absenci jakékoliv techniky, neměl problém pronést plátno běžným východem ven.

Dodnes patří obraz Mony Lisi mezi nejzajímavější obrazy v muzeu, kam míří tisíce návštěvníků
Dodnes patří obraz Mony Lisi mezi nejzajímavější obrazy v muzeu, kam míří tisíce návštěvníků | Zdroj: vitormarigo / Depositphotos

Chtěl Monu Lisu vrátit Florencii, no a taky naplnit kapsu

Peruggia schovával da Vinciho dílo 2 roky ve svém bytě v Paříži na dně kufru s falešným dnem. Věděl, že není rozumné pokusit se o prodej obrazu krátce potom, co bylo zahájeno vyšetřování, a tak vyčkával. Jelikož Peruggia přišel do Paříže hlavně hledat lepší živobytí, jeho hlavním motivem bylo bezesporu zpeněžení slavného uměleckého díla, zároveň byl ale vlastenec a chtěl, aby se italský obraz vrátil do své vlasti. Proto se spojil s italským obchodníkem s uměním, Alfredem Gerim z Florencie, kterému chtěl obraz prodat. Ten však ihned poznal, o jakou cennost jde, a Perrugiu nahlásil policii.

Vincenzo Peruggia si pak musel odpykat trest odnětí svobody po dobu jednoho roku. Tehdy nejspíš ani netušil, že díky jeho činu se Mona Lisa stane nejznámějším uměleckým dílem na světě.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama