Kompost hotový za 3 měsíce? Ano, jde to. Stačí dodržet tyto jednoduché kroky

Kompost hotový za 3 měsíce? Ano, jde to. Stačí dodržet tyto jednoduché kroky

Foto: Airborne / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Kompostování je jedním z velmi výhodných způsobů, jak si vytvořit kvalitní domácí hnojivo. Klasická příprava ovšem zabere poměrně dlouhou dobu (zpravidla rok) a je značně pracná. Existují však i rychlejší a jednodušší řešení.

Obsah článku
  1. Příprava kompostu a zrychlený postup
  2. Co do kompostu patří a co ne
  3. Rychlé kompostování

Kompost patří mezi základní hnojiva, která jsou běžně používaná na větších zahradách. Zahrádkáři v tuzemsku se kompostování obvykle věnují také proto, že jim umožňuje zužitkovat odpad ze zahrady a přetvořit jej na živnou půdu, která obsahuje spoustu potřebných živin. Proto také na většině zahrad najdete minimálně kompostovací hromadu, obvykle se však používají sofistikovanější řešení v podobě kompostovacích jam nebo nádob. Standardně je příprava kompostu poměrně zdlouhavý proces – obecně platí, že pokud jej jeden rok založíte, připravený bude na další sezónu. Existují však také rychlejší způsoby, které umožňují dosáhnout kvalitního kompostu již za tři měsíce, a to bez nutnosti pravidelného obracení, které je při běžném postupu vyžadováno.

Příprava kompostu a zrychlený postup

Než se do přípravy kompostu pustíte, je potřeba pro něj na zahradě vybrat vhodné místo, které by mělo být ideálně ve stínu a chráněno před větrem (zajistíte tak, že zápach z tlení vám vítr nebude pravidelně roznášet po zahradě a do domu). Stín je potřeba především proto, aby byl kompost dostatečně vlhký, na slunném stanovišti se bude rychle vysušovat a rozkladné procesy tak nebudou probíhat správně. Příprava kompostu pak spočívá ve vytvoření vrstveného odpadu, kdy se střídají různé suroviny, nejčastěji velký zahradní odpad a zemina, do nichž se přidává třeba vhodný odpad z kuchyně.

Co do kompostu patří a co ne

Při vytváření kompostu je také dobré si uvědomit, že ne všechno do něj můžete vyhodit. Do kompostu se smí přidávat především odpad ze sečení trávy, úpravy stromů a keřů, zvadlé rostliny, zbytky z ovoce a zeleniny, kávová a čajová sedlina, vaječné skořápky, ale také papír a výkaly domácích zvířat (především býložravců). Do hromady naopak rozhodně nepřidávejte zbytky po vaření, citrusové plody (zejména chemicky ošetřené), velké výhonky či kořeny, řezané květiny, plevel, rostliny s viditelnými známkami onemocnění, plenky, zbytky popela z uhlí, barevný papír a těžko rozložitelný přírodní odpad (skořápky z ořechů, pevné listy apod.). Jednoduše řešeno, do kompostu by měl jít měkčí, snadno rozložitelný rostlinný odpad. Při pomalém procesu kompostování je potřeba kompost pravidelně obracet, aby se dobře rozkládal.

Rychlé kompostování

Pokud si kompost chcete připravit rychle, můžete využít postup umožňující dosažení kvalitního produktu již do tří měsíců. Tento postup spočívá ve vytvoření vrstvené kompostovací směsi o speciálním složení, která umožňuje zrychlený rozklad. Důležité je přitom dodržet, aby se do nádoby dostával dostatek vzduchu po celé výšce, není proto vhodné využívat kompostovací jámu – nádoba by měla mít po stranách vzduchové otvory. Jednotlivé vrstvy se pak vytváří takto – do jedné třetiny odpadní zahradní materiál, následně kvalitní hlína a dusíkaté hnojivo, poté druhá třetina odpadního materiálu, zahradní vápno, následně opět odpad a vrstva hlíny a dusíkatého hnojiva. Kompost v tomto provedení se nezakrývá a do tří měsíců se správně rozloží.

Základní informace o tom, jak se kompost připravuje a co je k tomu potřeba, najdete také v následujícím videu.

Reklama
Reklama