V čínské kultuře kolují pověsti o tajemném Jiangshi. Napůl upír, napůl zombie. Legendy jsou dodnes živé

V čínské kultuře kolují pověsti o tajemném Jiangshi. Napůl upír, napůl zombie. Legendy jsou dodnes živé

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Každá z kultur má svou verzi upírských příběhů. Ten čínský vypráví o postavě označované jako Jiangshi. Odkud se legenda o upírovi z Číny vzala a může mít reálné základy?

Mýty a legendy Evropy, Ameriky i Asie popisují strašlivé krvesaje, kteří se mohou lišit svou silou a individuálními vlastnostmi, ale vždy mají společných několik věcí: všichni tito upíři budí strach a hrůzu a jejich krutost zpravidla nezná hranic. Mocné legendy o Jiangshi (či také Jiang shi) již dlouho inspirují žánr literatury, filmů a videoher, zejména v Hongkongu a východní Asii.

Zombie, nebo upír? Možná obojí

Jiangshi by se dal obecně zařadit mezi nemrtvé bytosti. V čínských legendách a folklóru je popisován jako napůl upír, napůl zombie. Často pak bývá vyobrazován jako strnulá mrtvola oblečená do oficiálního oděvu dynastie Čching (1644–1912), poslední velké dynastické říše, která vládla regionu a měla mnoho mocných a dlouhověkých vládců.

Víra, že lidské tělo může chodit a fungovat bez osobního vědomí nebo bez duše, je myšlenka, která lidi uchvacuje už po staletí. Tato může být reálnější, než si člověk myslí. V rámci čínské kultury a folklóru existují zvláštní příběhy popisující bytost, která by mohla být Jiangshi, a věří se, že je stejně skutečný, smrtící a děsivý jako zombie či upír.

Schopnosti mocného Jiangshi

Možná je Jiangshi v čínském folklóru pouze nereálným zlým tvorem, který byl použit v jednoduchých příbězích k zastrašení dětí; nejodlehlejší čínské vesnice však slepě věří v existenci této bytosti z podsvětí a mnoha podobných. Podle čínských legend a lidových pověstí jde však o oživlou mrtvolu oběti utonutí, sebevraždy, oběšení nebo udušení.  Tato stvoření jsou prý obzvláště krutá a svým obětem trhají hlavy a končetiny.

Reklama

Jiangshi je díky posmrtné strnulosti poměrně ztuhlý, takže nemůže ohýbat končetiny a tělo. Pohybuje se tedy skoky, přičemž jakmile zaměří svou oběť, pohltí její životní sílu zvanou gi. Tím si zajišťuje svou dlouhověkost, která mu pomáhá přežít.

Vzhledem mnohdy připomíná člověka

Čínští zombie/upíři nosí jednotný plášť připomínající hábit a kulatý tradiční mandarínský klobouk. Neumí mluvit, mají bledou pleť, huňaté zelené vlasy, ostré dlouhé nehty připomínající drápy a extrémně dlouhý jazyk. Jiangshi není tradičně ztotožňován se zombie, ale spíše s upírem. Přes den pak odpočívá buď v rakvi, nebo se ukrývá v temné, chladné jeskyni.

Čínští upíři nosí jednotný plášť připomínající hábit a tradiční mandarinský klobouk
Čínští upíři nosí jednotný plášť připomínající hábit a tradiční mandarinský klobouk | Zdroj: Dick Thomas Johnson/ Creative commons, CC-BY

Podle jednoho z učenců dynastie Čching, Ji Xiaolana (1724–1805), lze tvory Jiangshi rozdělit do dvou skupin: stará mrtvola, která se nerozložila, nebo čerstvě mrtvé tělo vracející se k životu. Pokud jde o nedávno zemřelého, vypadá tvor téměř jako normální živý člověk. Jiným, kteří se již nějakou dobu rozkládají, visí ze zažloutlých kostí hnijící maso.

Ochrana proti Jiangshi

Pověsti o Jiangshi jsou velmi staré a existenci tohoto tvora brali učenci ve staré Číně velmi vážně a spekulovali o tom, jak tyto bytosti vznikly. Staří Číňané přitom hluboce věřili v nebezpečná setkání s těmito tvory, a snažili se tak chránit své domovy. Pod dveře se stavěly dřevěné latě vysoké 6 palců v podivné víře, že je tyto latě ochrání před poskakujícími zombiemi.

Na mrtvé se také lepil nažloutlý papírek s napsaným zaklínadlem, které mělo posmrtné přeměně zabránit. Nejlepším způsobem, jak se tohoto děsivého stvoření zbavit, však bylo požádat o pomoc taoistického kněze. Ten jediný dokázal vyvážit jejich život a smrt s temnotou a světlem.

Reklama
Reklama