Jednoduché způsoby, které vám pomohou odbourat stres

Jednoduché způsoby, které vám pomohou odbourat stres

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Některé z vás možná překvapí, že biologický stres byl objeven docela nedávno. Až koncem 50. let minulého století kanadský endokrinolog Hans Selye jako vůbec první stres identifikoval a zdokumentoval.

V dnešním poněkud uspěchaným světě je chronický stres zcela běžný, jelikož je to způsob, jakým naše tělo reaguje, když cítí nebezpečí nebo ohrožení. V nouzových situacích vám může dokonce zachránit i život, ale všeho s mírou. Pokud trpíte nadměrným stresem, může to mít nemalé dopady na vaše zdraví jak psychické, tak i fyzické. V tomto článku vám poradíme několik zvlášť náročných cest, jak ze sebe smést napětí a snížit intenzitu stresu.

Pusťte si hudbu, kterou máte rádi

Pokud se cítíte zcela přemoženi stresovou situací, zkuste se na chvilku zastavit a pustit si nějakou relaxační hudbu, anebo jednoduše hudbu, která vám přináší radost a kterou máte rádi.  Přehrávání klidné hudby má pozitivní vliv na mozek, snižuje krevní tlak s kortizol – hormon spojený se stresem.

Promluvte si s blízkým přítelem

Občas je dobré dát si od všeho chvilku pauzu, zavolat kamarádovi, nebo osobě, která je vám blízká a promluvit si navzájem o svých problémech. Nikdo se bez sociálního kontaktu neobejde a uklidňující hlas osoby, kterou milujete dokáže uvést vše na pravou míru.

Stravujte se správně

Úroveň stresu a správná vyvážená strava spolu úzce souvisí. Když jsme pod velkým tlakem často zapomínáme dobře jíst a šáhneme na přeslazené tučné svačinky, které nám rozhodí tělo ještě víc. Zkuste si jídlo plánovat dopředu – ovoce a zelenina jsou základ a je prokázáno, že ryby obsahující vysokou hladinou omega-3 mastných kyselin snižují příznaky stresu.

Smějte se!

Smích uvolňuje endorfiny, které snižují hladinu stresových hormonů jako je kortizol a adrenalin, a ještě k tomu vám udělá radost. Zkuste si přečíst nějaký vtip a sami uvidíte, jak to vašemu tělu udělá dobře.

Pijte čaj

Když své tělo neustále plníme kávou a energetickými nápoji, nahodí nás to jen na chvilku, ale poté si cítíme o to více vyčerpaní. Místo toho zkuste zelený čaj. Obsahuje zdravé antioxidanty a aminokyseliny, které mají dobrý vliv jak na trávicí systém, ale také podporují myšlení a dají vám pocit klidu a pohody.

Reklama

Cvičte (i kdyby jen minutu!)

Cvičení nemusí nutně znamenat zvedání 20 kilových činek v posilovně, nebo intenzivní trénink na maraton. Krátká procházka po kanceláři, anebo prosté protažení během přestávky vám může přinést okamžitou úlevu ve stresových situacích.

Pořádně se vyspěte

Každý ví, že stres může silně ovlivnit váš spánek a jeho nedostatek pak hraje klíčovou roli ve zvládání dalšího stresu. Tento začarovaný kruh způsobí, že se cítíte čím dál tím vyčerpanější, což může vézt k mnohem horším stavům, než je stres. Předtím než půjdete spát vypněte televizi, ztlumte světla a zkuste jen tak odpočívat.

Stres je nevyhnutelnou součástí života, ale to neznamená, že byste ho měli ignorovat. Hromadící se stres, kterému dlouhou dobu nevěnujeme pozornost, může způsobit vážné problémy jak s fyzickým, tak s duševním zdravím. Dobrou zprávou je, že s trochou trpělivosti a několika účinnými strategiemi, je v mnoha případech stres zvládnutelný.

Reklama
Zdroj článku:
healthline.com
Reklama