Necháváte sebou "vorat"? Toto jsou znamení, že se příliš rozdáváte

Necháváte sebou "vorat"? Toto jsou znamení, že se příliš rozdáváte

Foto: Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Být velkorysý je úžasná vlastnost, ale i zde platí – čeho je moc, toho je příliš. Když vám skutečně záleží na štěstí druhých, je snadné ztratit ze zřetele své štěstí. Existuje něco jako dávat příliš mnoho. Možná máte ty nejlepší úmysly, ale pokud si nedáte pozor a rozdáte se, nakonec ztratíte sami sebe.

Zde je šest znaků, že dáváte příliš mnoho:

1. Máte pocit, že jste manipulováni

Pokud máte podezření, že vás někdo manipuluje, pravděpodobně to tak je. Manipulátor říká věci, které probudí váš pocit viny, že jste něco provedli, aby tím dosáhl svého cíle. Důvěřujte proto svým vnitřním instinktům a vězte, že je čas omezit přílišnou vstřícnost a velkorysost.

2. Vaše pomoc je již za hranou

Pokud se vaše rozdávání dostalo do bodu, kdy už pro vás samotné nezbyly síly a prostředky, nastal problém. Pokud trpí vaše fyzické nebo duševní zdraví, sebeúcta nebo finanční pohoda, dáváte příliš mnoho.

3. Utrpěly vaše vztahy

Reklama

I když zdravá štědrost může pomoci zlepšení vztahů, nezdravé dávání může způsobit naopak jejich zhoršení. Když nejsou obě strany v rovnováze, jeden nebo oba z vás mohou mít pocity nelibosti, viny nebo lítosti, které způsobí konflikty a ublíží vztahu jako takovému.

4. Cítíte se, jako byste byli využíváni

Může chvíli trvat, než si uvědomíte, že vás někdo využívá, ale když pochopíte, o co jde, stopněte to. Ten, kdo zneužívá vaši laskavost a velkorysost pro vlastní osobní zisk, není někdo, koho ve svém životě chcete.

5. „Podáš prst a utrhne ti celou ruku“

Být velkorysý jednou může vést k začarovanému kruhu. Pokud se vaše jednorázová nabídka pomoci nějak proměnila v dlouhodobý závazek, což jste opravdu neměli v úmyslu, dejte najevo, že jste se k ničemu dlouhodobě nezavázali a máte plné právo nepokračovat. Nenechte zneužívat svoji laskavost a nepodkopávejte svou hodnotu.

6. Neustále něco obětujete

Pokud neustále obětujete své vlastní štěstí, aby byli šťastní ostatní, dáváte ze sebe příliš. Péče o ostatní lidi je úžasná věc, ale důležitá je především péče o sebe.

Reklama
Zdroj článku:
davidwolfe.com
Reklama