Masový útěk obyvatel Kalifornie a New Yorku. Exodus místo amerického snu?

Masový útěk obyvatel Kalifornie a New Yorku. Exodus místo amerického snu?

Foto: Randall Stevens / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Milióny Američanů se rozloučily s rokem 2020 na nové adrese. Od počátku pandemie do října 2020 změnilo své bydliště neuvěřitelných 8,93 miliónu lidí, uvádí analýza United Postal Service a National Association of Realtors.

Odkud a kam?

Stěhovací společnosti uvádějí, že lidé nejčastěji míří od pobřeží a z hustě obydlených center do vnitrozemí. „Je těžké uspokojit vysokou poptávku,“ říká manažer stěhovací společnosti v Passadeně. „V historii firmy jsme tohle nezažili. Z Kalifornie jsme dříve stěhovali maximálně 5 až 7 % všech zakázek.“

„Premianti“

Aktivity související se stěhováním jsou patrně již několik let, ale v roce 2020 přišly Kalifornie a New York o nejvíce rezidentů.  Podle Los Angeles CBS Local opustilo za poslední dekádu jen členský stát Kalifornii přes 150 000 lidí.

Mínusy Kalifornie?

Za povrchní krásou těchto míst bobtnají dlouhodobé problémy. Kaliforňany nejvíce trápí:

  • velmi horké počasí,
  • masivní požáry,
  • rostoucí počet bezdomovců,
  • výpadky proudu,
  • stoupající životní náklady,
  • vysoké daně,
  • neklidné politické klima atd.

Nejviditelnější je to v San Francisku, kde se idylická představa o státu bohatých a slavných opravdu drolí. Kaliforňané chtějí vlastnit nemovitost jinde, kde si ji mohou dovolit. Zde je to nereálné, ceny realit jsou historicky nejvyšší. Mohou pracovat z domu v renomovaných firmách sídlících v Kalifornii, ale bydlet ‚ve svém‘ tisíce kilometrů odsud.

Co zlobí Newyorčany?

Ti se ve velkém stěhují na předměstí. Většina obyvatel pracuje z domova, takže kancelářské budovy a apartmány na Manhattanu zejí prázdnotou. Zavřená jsou muzea, kina i stadiony. Když není kam chodit, nákladný život v centru města ztrácí pro mnoho obyvatel smysl. Svůj podíl nese také zvýšená kriminalita, nepořádek a bezdomovci v ulicích.

Hurá směr ‚vidlákov‘

Již od roku 2015 byly patrné tendence odlivu obyvatel New Yorku především do Texasu a na Floridu. Prvenství v tomto žebříčku ale vloni získal stát Tennessee, kde se neplatí daň z příjmu, podmínky k podnikání jsou velmi vstřícné, nabídka pracovních míst je velká.

Reklama

Brooklyn vyměnili za Nashville

Manželé Hillovi urychlili svůj odchod z malého bytu v brooklynské čtvrti Crown Heights směr Nashville z důvodu pandemie, zdraví a nepohodlného dojíždění přes New York. Pracují na plný úvazek online, mají zde více prostoru k životu, zahradu pro psa a dobré podmínky k rybaření.

Ruty šuty Arizona Texas

Jak se zpívá v trampské písni, mnoho obyvatel Kalifornie se přemísťuje do nedalekých států, jako jsou Arizona, Texas nebo Nevada, v některých případech do vzdálenějšího Oregonu nebo Washingtonu.

Zdroje: sanfrancisco.obslocal.com, nytimes.com, spectrumlocationsolutions.com, úvodní fotka od drobotdean z Freepik

Reklama
Reklama