Jak s novým rokem začít šetřit peníze

Jak s novým rokem začít šetřit peníze

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Peníze, peníze a zase peníze. Téma, které řešíme úplně všichni. Každý z nás by chtěl spíše řešit variantu, kdy neví co s penězi, ale realita je jiná. Žít od výplaty k výplatě, splácet půjčku půjčkou, v práci vydělat sotva na náklady, rezerva žádná a výhledy na lepší zítřky v nedohlednu.

Tyto problémy jsou zakotveny především v tom, že nejsme kvalitně na finanční zodpovědnost připravováni. Ani ze strany školství ani ze strany našich rodičů. A přiznejme si, že nejsme ani kvalitně připraveni peníze vydělávat, natož abychom s nimi uměli zacházet.

Banky a finanční instituce poskytuj své produkty bez jakéhokoli ohledu na potřeby svých zákazníků ve snaze vydělat co nejvíce a jejich zaměstnanci jsou zase pod tíhou plnění plánů. Obchod je přece na prvním místě. Je to takový začarovaný kruh, ze kterého se lze dostat s trochou píle a snahy.

Přestaňte spoléhat na tyto instituce a chopte své peníze do vlastních rukou. V Japonsku mají metodu jak nenásilně ušetřit a naučit se s penězi zacházet. Jmenuje se KAKÉBO. Tato metoda vám dopodrobna ukáže možnost vašich prostředků, naučí vás, jak se připravit na jakékoli nenadálé situace a možná i motivuje k lepším výdělkům. Stačí vám jen papír, tužka a trocha disciplíny. Vše je na měsíční bázi.

Do jednoho sloupečku sepište vaše příjmy. Do druhého sloupečku sepište všechny pravidelné výdaje, které vám musí odejít z účtu ať se děje cokoli. Výdaje od příjmů odečtěte. V dalším kroku pracujte už jen s touto částkou. Nyní si určete, jakou části byste tento měsíc rádi ušetřili. A odečtěte jí od částky, která vám zbyla po odečtení výdajů.

Nyní pracujete s částkou, kterou máte k dispozici na daný měsíc pro všechny vaše potřeby. Další krok pro vás bude možná trochu nezvyk, ale v začátku jí určitě doporučuji dodržovat. Částku, kterou máte na své potřeby vydělte počtem týdnů v daném měsíci. Peníze si nenechávejte na účtě, ale vyberte hotovost a noste u sebe částku jen na daný týden a tu nepřekračujte.

Když dáváte z ruky fyzické peníze, budete nad utrácením mnohem více přemýšlet. Dalším důležitým krokem je, naučit se zapisovat si každý výdaj s konkrétním datem a oblastí ve které jste nakupovali. Na konci měsíce budete mít absolutní přehled o tom, kam vaše peníze mizí a kde třeba můžete ještě více ušetřit.

Když totiž uvidíte černé na bílém, kam vaše peníze tečou, může to být i skvělou motivací na přemýšlení, jak mít peněz více, jak třeba změnit zaměstnání, jak si vybudovat pasivní příjem nebo jak si splnit své sny aniž by jste museli volat do banky a žádat o půjčku.

Reklama
Zdroj článku:
Veronika Vencová
Reklama