Hubnout, mládnout, uzdravovat se ve spánku? 9 důvodů, proč spát v chladné místnosti

Hubnout, mládnout, uzdravovat se ve spánku? 9 důvodů, proč spát v chladné místnosti

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Spánkem trávíme téměř třetinu života. Má velký význam pro naše mentální, emocionální a fyzické zdraví. V oblasti spánkové medicíny je kvalita spánku důležitější než jeho délka. Podstatným faktorem pro kvalitní spánek je teplota v místnosti.

Topit, či netopit?

Univerzální teplotní optimum pro noční odpočinek neexistuje a u každého se liší. Podle mezioborových výzkumů je pro spaní ideální teplota mezi 15,5 až 19,4 stupni. Tak se umožní tělu pod přikrývkou, která uchovává tělesnou teplotu, provádět optimální regeneraci. Jak se tělo uvolňuje a regeneruje, hlava zůstává chladná a případně odvádí nadměrné teplo.

Chladný vzduch v ložnici přináší lidskému zdraví tyto výhody:

1. Omlazuje vzhled a osvěžuje

Spaní v chladnější místnosti podporuje produkci melatoninu, tzv. spánkového hormonu. Ten je zároveň antioxidantem a slouží k omlazení pokožky a celého těla.

2. Předchází nespavosti

Reklama

Lékařské studie ukazují, že určité formy nespavosti (insomnie) souvisejí s vyšší tělesnou teplotou. Mnozí lidé trpící nespavostí mají potíže s termoregulací, což ovlivňuje schopnost snížení teploty těla. Nižší teplotou v ložnici přispějeme k ochlazení organizmu a navození spánku.

3. Odbourává stres

Při vyšší tělesné teplotě se uvolňuje z těla více kortizolu, tzv. stresového hormonu. Chladnější místnost pomáhá udržet jeho hladinu v normě, a tím snižuje napětí a zkvalitňuje spánek.

4. Snižuje riziko vzniku mnohých nemocí

Spaní při nižší teplotě může snížit riziko propuknutí metabolických chorob, např. cukrovky. Také zvyšuje hladinu růstového hormonu, který předchází srdečním onemocněním, depresi a obezitě. Vyšší hladina melatoninu zase pomáhá limitovat riziko Alzheimerovy choroby.

5. Přináší hluboký a nepřerušovaný spánek

Při hlubokém spánku dochází v těle a mozku k zásadním operacím, jako jsou buněčná obnova a ukládání paměti. K tomu opět přispívá nižší teplota v místnosti, která naše tělo nepřehřívá, nebudí ho a nechá ho regenerovat.

6. Zabraňuje kvasinkovým infekcím

Především ženy mohou předcházet kvasinkovým infekcím spaním v chladnějším pokoji, což bakteriím a kvasinkám, které se nekontrolovaně množí v teplém a vlhkém prostředí, nebude vyhovovat.

7. Pomáhá zlepšit mužskou plodnost

Dlouhodobé působení tepla na mužské reprodukční orgány negativně ovlivňuje plodnost. Pokud plánujete počít miminko, snižte teplotu v ložnici a pánové ať obléknou volné spodní prádlo.

8. Redukuje „špatné“ tuky

Obecně chlad zlepšuje metabolismus těla tím, že aktivuje tzv. hnědé tuky, které zjednodušeně odvádějí kalorie a přebytečný tuk z těla. Tedy „studená ložnice – menší zadnice“.

9. Zklidňuje bolest a zánět

Podobně jako led a studené zábaly zklidňují opuchliny a bolavá místa, tak studenější vzduch v ložnici může pomoci při bolestech a zánětlivých procesech, které ruší váš spánek. Je to i jeden z důvodů, proč si sportovci po hře či zápasu ustelou v chladné místnosti.

Ještě stále toužíte po vytopené ložnici?

Reklama
Zdroj článku:
brightside.me
Reklama