Snídaně ve světě: jak odlišné kultury začínají svůj den?

Snídaně ve světě: jak odlišné kultury začínají svůj den?

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Začátek vašeho dne hodně závisí na tom, kde se probudíte. V některých částech světa vám ráno na talíř naservírují teplou polévku, nebo uzeninu a v jiných dostanete jednoduché pečivo a kaši. V tomto článku se dozvíte o úžasné rozmanitosti našich světových kultur a možná dokonce naleznete inspiraci pro váš další začátek dne!

Švýcarko

Ve všední dny se Švýcaři často drží rychlých a vydatných snídaní. Příkladem je tradiční müsli, směs ovesných vloček, sušeného ovoce a ořechů, které se obvykle podávají s hustým bílým jogurtem. O víkendu je ale čas na švýcarský brunch! Spolu s bramboráky, různými druhy sýrů a uzenin je středem brunchového stolu „zopf“ – pletený vaječný chléb, který se nejčastěji podává s máslem, medem nebo džemem.

Japonsko

Snídaně z této země jsou dokonalým příkladem slaného spektra snídaní ve světě. Skládá se z výběru malých talířů s několika sousty tradičního japonského jídla. Najdete zde ryby jako je losos, makrela, miso polévku, rýži a třeba i nakládanou zeleninu. Častá je také „tamagoyaki“, lehce nasládlá rolovaná vajíčková omeleta smažená v pánvi ve tvaru obdélníku.

Etiopie

Když navštívíte Etiopii je dost pravděpodobné, že dostanete k snídani kaši. Nebude to ale ta obyčejná ovesná, kterou znáte, ale takzvané „genfo“. Genfo se vyrábí smícháním ječmenové mouky s vroucí vodou a míchá se tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá lepkavá hmota, které se pak tvaruje do jakéhosi kopce s prohlubní uprostřed. Ta je poté vyplněna máslem, jogurtem a komplexní směsí koření.

Island

Svůj den na Islandu musíte rozhodně začít shotem životodárného lysinu – oleje z tresčích jater který je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Kdyby jste mu náhodou nepřišli na chuť, dejte si misku „hafragrautur“, hustých ovesných vloček s ořechy, rozinkami a hustým jogurtovým sýrem skyr.

Německo

Není divu, že v této zemi hrají v tradiční snídani hlavní roli klobása a nejrůznější druhy masa. Máte zde rozhodně z čeho vybírat: klobásy, uzeniny, sýry, chléb a housky (včetně oblíbených preclíků), čerstvé ovoce, vařená vejce a báječný domácí džem. Kdo by jen mohl pohrdnout?

Brazílie

Když přijedete do Brazílie, první, co uvidíte bude stánek s „pao de queijo“ – neodolatelné malé kousky pečiva z tradiční maniokové moučky a sýru, který je podobný parmezánu. Chutnají opravdu každému a Brazilci na ně nedají dopustit. Pro obměnu můžete také zkusit dort ve stylu kukuřičného chleba s krémovou strukturou, kterou tvoří parmezán nebo kokos.

Turecko

„Kahvalti“, tradiční turecká snídaně, je nejlepším důvodem, proč vstát z postele. Zahrnuje spoustu druhů pečiva, měkké krémové sýry, olivy, rajčata, okurky, pikantní tureckou klobásu a řadu džemů, marmelád a medů. Nenechte si také ujít „menemen“, lahodné vejce vařené na pánvi a samozřejmě slavný turecký čaj a kávu!

Reklama
Zdroj článku:
cnn.com
Reklama