Co způsobuje horečku a kdy už je potřeba navštívit lékaře?

Co způsobuje horečku a kdy už je potřeba navštívit lékaře?

Foto: juliaap / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Před pandemií coronaviru byla občasná horečka zcela normální. Stačilo si vzít prášek a vše bylo zase v pořádku. Ale v dnešní době vás to může spíše vyděsit, nebo rozrušit – přemýšlíte, jestli jste se náhodou nemohli nakazit, jít na testy a kompletně to začít řešit. I přestože si každý z nás alespoň jednou v životě horečkou, jen málokdo ví, co přesně se při ní odehrává v našem těle a co jí vůbec vyvolalo.

Co je to vlastně horečka?

Stručně řečeno, horečka je tělesná teplota, která je vyšší než obvyklá – tedy vyšší než 36 – 37°. Znamená to, že se váš imunitní systém snaží bojovat s nějakou nemocí nebo infekcí. Hlavní příznaky horečky jsou:

  • Třas a zimnice
  • Pocení
  • Bolest hlavy
  • Ztráta chuti k jídlu
  • Zvýšená citlivost na bolest
  • Nedostatek energie a pocit únavy

Samozřejmě u sebe můžete zaznamenat zvýšenou teplotu třeba i po intenzivním běhu, anebo za velmi horkého letního počasí, ale v tomhle případě se nemusíte vůbec strachovat.

Co se při horečce děje v těle?

Když máte horečku, malá oblast vašeho mozku, která se nazývá hypotalamus, funguje jako jakýsi vnitřní termostat a tím reaguje na přítomnost cizích mikroorganismů. Zvýšení tělesné teploty pak mikroorganismům brání v rozmnožování, dochází k jejich oslabování, větší zranitelnosti a následnému úbytku. Při horečce se také zrychluje metabolismus, detoxikační činnost jater a aktivita buněk imunitního systému.

Co horečku způsobuje?

Existuje obrovské množství příčin, které mohou způsobit horečku. Nejčastějším z nich jsou bakteriální, či virové infekce – způsobující například chřipku, nachlazení, průjem a infekci močových cest. Důvodem horečky ale nemusí být vždy nemoc. Může jí způsobit i reakce na léky nebo očkování, popřípadě dlouhodobé potíže se záněty.

Co bychom měli dělat, když se u nás objeví?

Horečka v první řadě rozhodně pomáhá a léčí, ale může i nastat situace, kdy je pro tělo už naopak škodlivá a měla by se srazit. Když se cítíte relativně v pořádku, nemusíte se nutně plnit prášky – nejlepší je se z toho vyležet a zůstat hydratovaný. Pokud ale máte horečku 40° a více, která trvá více jak 3 dny, naskákala vám vyrážka, zvracíte, nebo cítíte silnou bolest kdekoliv po těle, je lepší navštívit lékaře.

Kdy se jedná o coronavirus?

V případě onemocnění covidem-19 je zvýšená teplota doprovázená ještě suchým kašlem. Tehdy vám bude nařízena karanténa a na určenou dobu se budete muset vyhnout lidskému kontaktu, abyste vir nešířili. U většiny případů si tělo s tímto onemocnění poradí samo. Lékařská pomoc je potřeba tehdy, když se u nakažené osoby projeví silná bolest na hrudi, nebo potíže s dýcháním.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama