Je BORŠČ ukrajinský, ruský, nebo polský? Ukrajina pořádala festival s politickou příchutí

Je BORŠČ ukrajinský, ruský, nebo polský? Ukrajina pořádala festival s politickou příchutí

Foto: Natalia Hanin / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V pátek 5. března pořádala Ukrajina celostátní online kuchařskou soutěž v rámci snahy o uznání boršče z červené řepy jako ukrajinského jídla. Akce probíhala na internetovém kanálu YouTube. Kampaň měla spíše kyselou příchuť, protože boršč je také tradiční polévkou v ruské a polské kuchyni. Polská verze se nazývá „barszcz“.

Seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO uznává pokrmy a metody vaření specifické pro určité země. A právě o zapsání boršče jako národního pokrmu teď bojují Ukrajina s Ruskem.

Šéfkuchař dozoroval přes YouTube

Ukrajinské ministerstvo kultury pozvalo kuchaře celebrit Jevhena Klopotenka, aby dohlížel na kuchařskou přípravu, do níž se zapojilo 25 účastníků ze všech regionů 44miliónové Ukrajiny. Každý se mohl pochlubit regionálním receptem na boršč na YouTube.

Zatímco červená řepa je základní ingrediencí, polévka má mnoho verzí a neexistuje žádný jednotný ukrajinský recept.

Bouře v misce s polévkou

Vládní kampaň udala nový směr dlouhodobému soupeření mezi Ukrajinou a Ruskem, které jsou ve sporu od roku 2014, kdy Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. Koncem loňského roku ruská vláda tweetovala, že boršč je „jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů Ruska a symbolem tradiční kuchyně“.

To rozzuřilo mnoho lidí na Ukrajině, uvedl novinář Roman Lebed z BBC Ukrainian. „Ve světle současných událostí to vypadá jako součást propagandy“, řekl programu BBC The Fifth Floor .

Vládní intervence

Ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko řekl: „Boršč je ukrajinské jídlo - víme to a stále více cizinců to chápe“. V prosinci se Tkachenko s dalšími ukrajinskými ministry zúčastnil soutěže ve vaření boršče. S místopředsedkyní vlády Olhou Stefanishynou vařili verzi s třešněmi, zatímco další dva ministři použili zelí. Porotci ocenili třešňový boršč, ale cenu diváků získala zelná verze.

Reklama

Zrození boršče

Podle Ukrajinců pochází první písemná zmínka o boršči z roku 1584 v deníku německého cestovatele Martina Grunewega z jeho návštěvy ukrajinského hlavního města Kyjeva.

Lebedovy sympatie k boršči sahají také do minulosti: vzpomíná s láskou, jak ho vařila jeho prababička, když byl ještě dítě. Jeho babička také: „měla vlastní zahradu, takže všechny přísady byly čerstvé - jedna z nejjasnějších vzpomínek z mého dětství“.

Pyšní na „naši“ polévku

Roman Lebed přirovnal ukrajinskou lásku k boršči k pýše Italů na polévku minestrone s dlouhým seznamem ingrediencí: „Červená řepa, zelí, mrkev, cibule, česnek, sladká paprika, někdo přidá trochu brambor - já ne - rajčata, maso, petržel, kopr, bobkový list, černý pepř, sůl. Moje maminka přidává trochu třešní pro ovocnou chuť, trochu zakysané smetany a trochu zeleného navrch.“

Prosím, neurážet!

V prosinci vytvořil ruský komik Andrei Bocharov bouři na Twitteru a po zveřejnění fotografie „ruského boršče“ přitáhl tisíce komentářů.

Ten samý měsíc si ukrajinské velvyslanectví v Paříži stěžovalo na Michelin Guide, který popisoval boršč jako „ruský pokrm“. Michelin se omluvil za „gastronomickou nedbalost s neočekávanou politickou konotací“.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama