Kvíz: Fakta o adventu, o kterých jste možná nevěděli

Kvíz: Fakta o adventu, o kterých jste možná nevěděli

Foto: mapman / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Advent je obecně považován za příchod dlouho očekávaného vánočního období. V křesťanství má ale dalekosáhlou silně zakořeněnou tradici, o které spousta lidí nemá ani ponětí. Věděli byste vy více než většina populace?

Advent a Vánoce spolu nesouvisí

Protože je advent křesťanský svátek, souvisí samozřejmě s Ježíšem, v tomto ohledu nazývaným jako Spasitel. Jednou z tradic je zdobení adventního věnce, který se skládá většinou z kruhu tvořeného větvemi, na nichž jsou různé ozdoby a 4 svíčky, které se zapalují každou ze čtyř nedělí před Štědrým večerem. Pokud taková neděle vychází právě na Štědrý den, zapálí se poslední svíčka u předávání dárků.

Advent ale není jen o Vánocích, je o procesu uvolnění se před svátky. Tomu ale ze své povahy odporuje Mikuláš doprovázený čerty a andělem. Tento svátek je připomínkou pokory a křesťanského rozdělení světa do dvou vládnoucích sfér, a to nebe a pekla.

Pro dnešní společnost je advent především o vánočních trzích. Ty jsou mimochodem konány pravidelně už od středověku, kdy sloužily nejen jako zdroj nákupu různých věcí na jednom místě, ale především se tu setkávali lidé – a o tom Vánoce jsou. A konečně advent je období, na které se těší především děti, a rodiče si dávají záležet, aby měly zážitek na celý život.

Vyvrcholením adventu je již zmiňovaný Štědrý večer, kdy se rodina sejde a společně rozbaluje dárky. Na nich je klasicky uvedeno jméno obdarovaného, ale ne jméno dárce. Věděli jste proč. I tato tradice má kořeny v křesťanství. Darem zviditelňujeme osobu, na které nám záleží a které chceme udělat radost. Nejde zde tedy o nás, jinak by se dalo říci, že je sobecké obdarovat pouze pro zviditelnění se.

Advent bývá spojován s teplem, vůní svařáku, napečeného cukroví a pouštěním si vánočních pohádek. Je to ale i čas, kdy na sebe lidé myslí, a i když se přes rok nevidí, ke štědrovečernímu stolu se sejdou. Tradice adventu je zakořeněná hluboko v nás bez ohledu na vyznání. A i když všichni víme, o jaký svátek se jedná, dokázali jste si odpovědět na všechny otázky?

Reklama
Zdroje článku:
Reklama