Chrání před většinou nemocí a přidat ji můžete ke každému jídlu
Sladká i slaná, vařená i syrová. Tahle potravina nám vyčistí tělo, rozproudí krev a je vhodná k letnímu grilování i zimnímu pečení. Doslova superpotravina, která stojí pár korun, jen na ní stále zapomínáme.
Většina z nás ji zná nakládanou. Ještě hůř, ze školních jídelen. Příliš kyselou, příliš ostrou. Někteří k ní i díky zemité až hliněné vůni nepřišli na chuť, což je ovšem velká škoda. Jiní ji právě pro tuto syrovou chuť milují.
Červená řepa patří mezi mimořádně zdravé potraviny. Jedná se o vitamíny B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin a cenné stopové prvky cesium a rubidium.
Zbystří nám mozek a vyčistí tělo
Její základní účinek lze zjednodušeně nazvat jako čistící. Čistí tělo i mozek. Má antioxidační účinky a vyhání z těla toxiny. Stejně účinně odstraňuje škodlivé látky z mozku, takže může být prevencí proti nemocem typu demence nebo skleróza, které mohou být způsobeny hromaděním toxinů v mozku. Je naprosto skvělá pro detoxikaci jater, čistí je a zázračně působí například po rekonvalescenci po žloutence.
Dále:
- Posiluje nehty, kůži, vlasy
- Eliminuje tvorbu vrásek
- Zlepšuje trávení
- Snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- Zlepšuje zotavení z boreliozy nebo encefalitidy

Kdy se jí ale vyhnout?
Rozhodně by se jí měli vyhnout lidé, kteří trpí nemocemi spojenými s nadměrným ukládáním železa nebo mědi. Také při nemocech ledvin, ale i ledvinových kamenech, je červená řepa nevhodná.
A hlavně, nebojte se pak jít na wc!
Tohle je častý strach, protože červené barvivo nestrávíme. Ale vyloučíme. Do pár hodin po konzumaci červené řepy můžeme mít červenou moč.
Nejlepší sladká: syrová nebo v koláči
Nejlepší úprava nasladko? Nastrouhat společně s mrkví a zalít pomerančovým nebo jiným džusem. Přidejte ovesné vločky a máte skvělý zdravý salát. V pečení se uplatní červená řepa třeba jako přídavek do těsta na perník nebo brownies.
Nejlepší slaná: S kozími sýry a kořením
Naslano potřebuje skutečně dobrou společnost. Nejlépe také chuťově intenzivní. Pečením zesládne, proto se hodí k extrémně slaným doplňkům. Kozí sýr, jakýkoliv zapečený sýr nebo intenzivní koření. Skvěle si rozumí s rozmarýnem. Pečená varianta je nejlepší, protože řepa získá voňavou křupavost.
Pouze vařená, nebo ve formě krémové polévky si velmi zachovává zemité aroma.