Zvířata jako terapeuti. Pomáhat lidem nemusí být pouze výsadou psů

Zvířata jako terapeuti. Pomáhat lidem nemusí být pouze výsadou psů

Foto: FRANCISGONSA / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Řada lidí se bez pomocné ruky potřebné k plnění každodenních úkolů zkrátka neobejde. Ne vždy však musí jít o ruku lidskou. Některým totiž na stejné – či vyšší – úrovni pomáhají i nejrůznější terapeutická zvířata. Jak?

Terapeutická zvířata jsou speciálně vycvičená tak, aby poskytovala útěchu a podporu lidem v různých stresujících prostředích. Nejčastěji se vyskytují v nemocnicích, pečovatelských domovech či zvláštních školách, tu a tam je ale můžete potkat i přímo v domácnostech. Běžně se pak s asistenčními zvířaty setkáváme v rámci návštěv různých detenčních zařízeních či domů k lidem, kterým se může stýskat po vlastních domácích mazlíčcích. Na konci dne se však vracejí domů za svým majitelem.

Jako terapeutická zvířata se využívají různé druhy zvířat, všechna mají však několik společných znaků. Před nasazením do akce musí projít alespoň základním výcvikem, dále se musí podrobit důkladné veterinární prohlídce a v neposlední řadě musí být prověřeno, zda dokáží dobře vycházet s lidmi. Tímto způsobem lze využít psy, kočky, koně, papoušky, morčata, králíky, či dokonce ovce. O těch nejčastěji používaných terapeutických zvířatech se zmiňují následující kapitoly.

Terapeutičtí psi

Psi jsou bezpochyby nejrozšířenějším typem terapeutického zvířete, a to zejména díky vysoké variabilitě tvarů, velikostí i povah. Pravděpodobně každý z nás tak měl někdy tu čest se s terapeutickým psem setkat. Jde o nejloajálnější přátele člověka, a je tedy přirozené, že už jen svou přirozenou přítomností dokáží uklidňovat a rozveselovat. Tento efekt u psů prokázal nespočet vědeckých studií, a pro mnoho lidí tak jde o jediný způsob, jak se konečně pořádně uvolnit.

Pes je nejčastějším terapeutickým zvířetem
Pes je nejčastějším terapeutickým zvířetem | Zdroj: tifonimages / Depositphotos

Nejčastěji se jako terapeutičtí psi objevují větší plemena, jako jsou labradoři a zlatí retrívři. To ale neznamená, že jiná plemena nemohou být dobrým terapeutickým zvířetem. Pokud je pes přátelský k lidem a umí základní povely poslušnosti, má velmi pravděpodobně ambice stát se terapeutickým zvířetem. A jestli takovými vlastnostmi disponuje přímo váš vlastní pes, pak máte prakticky vyhráno, a můžete si jeho terapeutické schopnosti užívat i bez nutnosti mít je potvrzené černé na bílém.

Terapeutičtí koně

Koně, kteří jsou mnohem větší než psi, jsou ve skutečnosti vynikajícími terapeutickými zvířaty. S koněm se při běžné procházce městem nejspíše nepotkáte, terapie s jejich pomocí je však poměrně běžná. Koně jsou skvělými zvířaty, která pomáhají při péči o duševní i fyzické zdraví. V rámci terapie jsou tak prospěšní při psychoterapii u léčby závislostí. Oblíbení jsou pak i mezi veterány trpícími post-traumatickým syndromem či u jiných psychicky narušených osob. I samotná péče o koně pak představuje pro mnohé lidi formou terapie, samotná jízda na koni pak může být vedlejším přínosem léčby.

Reklama

Terapeutické kočky

Pro mnoho lidí je představa přítomnosti kočky jako formy terapie velmi nereálnou, opak je ale pravdou. V porovnání se psy nebo koňmi jsou kočky výrazně méně náročné na péči a díky svým menším rozměrům je velmi snadné je přenášet mezi jednotlivými zařízeními, kde pomáhají. Jde také o zvířata, která lidé využívají v případech ztráty vlastního domácího mazlíčka. Mnoho terapeutických koček se také naučí chodit na vodítku a mohou být velmi uklidňující pro děti ve škole či pro starší lidi v domovech. Jsou také skvělou volbou vnitřního terapeutického zvířete pro ty, kteří mohou mít strach ze psů.

Terapeutičtí králíci

V případech, kdy je pro terapii zapotřebí malé, klidné zvíře, je králík prakticky ideální volbou. Tato zvířata se velmi snadno přepravují, neštěkají ani nemňoukají a jsou výbornou volbou pro lidi, kteří zkrátka hledají chlupatou kouli na mazlení. Terapeutický králík však musí být dobře socializovaný a musí zvládat, že na něj lidé často sahají a zvedají ho. Tato drobná zvířata pak musí být poměrně dobře naučená chodit na záchod, což je obtížné samo o sobě, natož u terapeutických zvířat. Odměnou za poctivý výcvik vám však ale bude tichý a mazlivý společník, se kterým překonáte celou řadu psychických i fyzických překážek.

Reklama
Reklama