V zeměpisném kvízu můžete poměřit své síly s žáky 7. tříd. Zvládnete to lépe než oni?

V zeměpisném kvízu můžete poměřit své síly s žáky 7. tříd. Zvládnete to lépe než oni?

Foto: Paul Garnier Rimolo / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zeměpis je školním předmětem, který, zjednodušeně řečeno, zkoumá krajinnou sféru. Už v 7. třídě základní školy se toho žáci dozví opravdu hodně. Dokážete s nimi v našem kvízu udržet krok?

Berlín je čtvrtým největším městem Evropy

Největším a také nejlidnatějším městem Evropy je Moskva. My se ale podíváme na město, které je České republice o něco blíže. A sice na Berlín. Největší město Evropské unie bylo do roku 1990 rozděleno na západní a východní část. Aktuálně má více než tři a půl milionu obyvatel. S rozlohou 891,8 km2 je čtvrtým největším městem Evropy. Pro své památky a nádhernou architekturu jej každoročně navštíví více jak tři miliony turistů z celého světa.

Nejmenší stát Evropy je Lucemburské velkovévodství

Od jednoho z největších měst se nyní přesuneme k nejmenšímu státu Evropy. A sice k Lucemburskému velkovévodství. Počet jeho obyvatelstva se pohybuje okolo 600 000. Hlavní město Luxembourg leží na soutoku řek Alzette a Pétrusse. Pro svou architekturu, kde převládají mosty a viadukty, bylo v roce 1994 zapsáno na seznam UNESCO.

Nejvýše položené město patří k Andorrskému knížectví

Prvenství coby nejmenší stát sice Andorrské knížectví neuhájilo, jeho hlavní město je ale vůbec nejvýše položeným hlavním městem v Evropě. Andorra la Vella leží ve výšce 1 023 m. n. m. Lidé v tomto poměrně malém městě mluví především katalánsky. Občas ale můžete zaslechnout také francouzštinu a španělštinu.

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama