Zakázané město: Čínský monument a velmi strašidelný památník

Zakázané město: Čínský monument a velmi strašidelný památník

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zakázané město je jednou z nejpopulárnějších historických památek v Číně.  Málokdo ale ví, že je to i místo, kde dříve tekla lidská krev tak moc, až na město byla seslána zlá kletba.

Město obehnané hradbami přináší podivné pocity

Obrovská stavba rozkládající se na více než sedmi stech tisících kilometrů čtverečních je stavbou, která na první pohled zaujme snad každého. Pokud ale zjistíte, co se v ní dělo, budou vám z toho možná vstávat hrůzou chlupy na rukách.

Zakázané město bylo od dob dynastie Ming až po rok 1924, kdy vládla dynastie Čching, císařským palácem i zimním sídlem čínského císaře. Pokud se nyní projdete touto ohromnou stavbou s nejednou temnou uličkou, i vás může přepadnout strašidelný pocit. Aby také ne, když je to místo, kde došlo k úmrtí nejednoho člověka.

Duchové procházející se v uličkách

Nejenom špatný pocit. Již po dlouhá desetiletí kolují zvěsti o tajemných postavách, které se v uličkách i budovách zjevují. Nejčastěji bývá viděna žena v bílém. Ta se prochází po Zakázaném městě a pláče. V noci ji může dokonce doprovázet i zvuk hrající flétny. Pravděpodobně se jedná o císařskou konkubínu.

V hlavní roli byly konkubíny císařů

Čínský císař měl nejednu konkubínu. Litý boj mezi nimi neznal mezí. A tak se často stávalo, že některá z nich byla v prostorách Zakázaného města nalezena bez známek života. Na příkaz císaře se zde provedla nejedna poprava. Překvapením pak není ani obrovský požár, který budovy v minulosti zasáhl. Za svou historii toho Zakázané město prožilo opravdu hodně.

Legendami se Zakázané město jenom hemží

My vám přinášíme i nejznámější legendy, které pocházejí z období císaře Jung-la, který vládl v období dynastie Ming. Legenda zachovaná z roku 1421 je vskutku dechberoucí.

V době otevření Zakázaného paláce mělo dojít k sexuálnímu skandálu, který chtěl císař utajit. Rozhodl se nechat pozabíjet celý svůj harém. K jeho likvidaci mělo dojít především proto, aby bylo cizím vyslancům skryto, jak tento krutý císař skutečně žije.

Traduje se, že kvůli zachování své dobré pověsti nechal povraždit přes 3000 lidí. Nevinné konkubíny v mladičkém věku okolo 12 let a lidé, kteří se o ně starali, byli brutálně rozpáráni mečem a ponecháni v Zakázaném městě na pospas. Vzhledem k brutalitě činu i jeho vykonání během oslav Čínského Nového roku měla být na město uvalena kletba.

Císař svého činu litoval, bylo ale již pozdě

Ta se však projevila až o pár let později. Tedy alespoň sám císař Jung-la věřil, že se neštěstí stalo právě kvůli jeho prokletí. I přes několik set talismanů, které měly chránit bezpečí Zakázaného města, došlo k obrovskému požáru, který zachvátil jeho velkou část. Poškozena tak byla drtivá část staveb. Během požáru také zemřelo několika set tamních pracovníků. Císař se z toho nikdy nevzpamatoval. Věřil, že za toto obrovské neštěstí je zodpovědný on sám. Zbláznil se a o pár let později zemřel.

Reklama
Reklama