Profesionální travička Giulia Tofana pomáhala Italkám od násilnických manželů. Před smrtí se přiznala k zabití 600 mužů

Profesionální travička Giulia Tofana pomáhala Italkám od násilnických manželů. Před smrtí se přiznala k zabití 600 mužů

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Účinné a téměř neodhalitelné jedy udělaly z Giulie Tofany populární a bohatou živnostnici, která měla stovky zákaznic. V průběhu historie se stala legendou a jednou z nejznámějších sériových vražedkyň v italských dějinách. 

Její mládí je spojováno s další travičkou

Giulia Tofana se narodila v Palermu na Sicílii. O jejím mládí se příliš neví. Je spojována s Tofanou d´Adamo, proslulou palermskou travičkou, která byla v roce 1633 popravena za otrávení svého manžela a za nezákonný prodej jedů. Starší hypotéza uvádí, že d´Adamo byla její matkou, po které si vzala jméno. Po její smrti měla Giulia uprchnout do Říma. Podle historiků jde ale o mýtus vzniklý v 19. století. Giulia Tofana, rozená Giulia Mangiardi, se přestěhovala do Říma už v roce 1624. I když nebyla dcerou d´Adamo, mohla se u ní řemeslu vyučit a získat řadu osvědčených smrtících receptur včetně „Aqua Tofana“. 

Smrtící živnost maskovala obchodem s kosmetikou

V Římě si Giulia na oko otevřela obchod s dámskou kosmetikou, ale prodávala jedy. Do živnosti bylo zapojeno množství spolupracovnic, včetně její nevlastní dcery Girolami Spano. Hlavními zákaznicemi byly ženy, které se chtěly zbavit svých manželů. V tehdejší době měly ženy ve společnosti nízké postavení. Oběti domácího násilí neměli žádnou oporu v zákonech a rozvést se bylo prakticky nemožné. Existovaly dvě možná východiska – sebevražda nebo vražda. 

K usmrcení stačilo jen pár kapek 

Giuliiným nejprodávanějším výrobkem byla tzv. Aqua Tofana, oblíbený pleťový olejíček, který měl dámám zajistit svěží vzhled… a zbavit je manželů. Kvůli věrohodnosti byl zabalený v lahvičce s názvem „Mana Svatého Mikuláše“. Účinný jed se vyráběl ze směsi olova, arsenu, výtažku z rulíku a jiných látek, které se v té době běžně používaly v kosmetice. Jed se podával po dávkách – ta první oběť vyčerpala, druhá způsobila bolest žaludku, zvracení a průjmy a teprve třetí nebo čtvrtá zabíjela. K usmrcení dospělého člověka postačilo jen 4–6 kapek. Pozvolná otrava znemožňovala lékařům odhalení jedu, vše nasvědčovalo nějaké neznámé nemoci. 

Lékárnické lahve z jantarového skla
Lékárnické lahve z jantarového skla | Zdroj: Enyavar / Creative commons, CC-BY-SA

Odhalení přineslo smrt desítkám až stovkám žen

Giuliina vražedná živnost dobře vzkvétala. Údajně si dokázala vydělat až 50 000 dukátů, což bylo tehdy skutečné jmění. Její zločiny byly odhaleny v roce 1659 kvůli jedné zákaznici, která si otrávení muže na poslední chvíli rozmyslela a pod nátlakem prozradila Giulii i síť jejích kompliců. Giulia byla spolu se svou dcerou a blízkými společníky zatčena a popravena nejspíše na Campo de' Fiori v Římě. Před smrtí se měla přiznat k zavinění smrti více 600 mužů. Desítky zákaznic z nižší vrstvy byly následně popraveny, dámy z vyšších kruhů byly uvězněny nebo vyhoštěny.

Příběh možná skončil jinak

Historici se domnívají, že Giulia Tofana zemřela ve spánku už v roce 1651, důvodem smrti byla snad otrava. Její živnost převzala Girolama Spana, která byla popravena jako travička v roce 1659. Starší zdroje ale posouvají Giulianinu smrt až do let 1659, 1709 nebo 1730 z důvodu záměny její činnosti s jejími následovnicemi. Stejné zdroje hovoří o jejím odchodu do kláštera, kde měla pokračovat ve své živnosti až do odhalení a následné popravy.

Reklama
Reklama