Neobyčejná přírodní rarita: Zrození vzácných živočichů jednou za tisíc let - podívejte se na video

Neobyčejná přírodní rarita: Zrození vzácných živočichů jednou za tisíc let - podívejte se na video

Foto: Karel Bartik / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Příroda si žije vlastním životem. A tak se občas stane, že se místo klasicky vypadajícího zvířete narodí zvíře s jinou barvou, velikostí, tvarem nebo třeba počtem očí. Pojďte se s námi podívat, jaké nejneobyčejnější rarity u zvířat dokázal člověk zachytit.

Albínský krokodýl je raritou hledající si své místo ve společnosti

Bez pigmentových buněk se může narodit nejenom zvíře, ale také člověk. Takzvaným albinismem tak může trpět prakticky kdokoliv. Mezi raritu takto narozených zvířat patří také krokodýli. Jen velmi vzácně lze ve volné přírodě kvůli nedostatku pigmentace zahlédnout poněkud jinak vypadajícího krokodýla. A sice krokodýla s příznačně bílým vzhledem. K nedostatku pigmentace dochází na základě genetické mutace. Ta brání produkci melaninu, který je zodpovědný za barvu zvířat i lidí.

Nejčastěji se albinismus vyskytuje u aligátorů severoamerických, krokodýlů siamských a různých druhů kajmanů. První zmínka o albinismu krokodýlů připadá na rok 1992, kdy došlo k vylíhnutí prvních krokodýlů s těmito znaky.

Zvláštní barvu mají také kočky, jejichž embrya se spojí v jedno

Raritu můžeme najít i mezi zvířaty, která jsou běžnými domácími mazlíčky. Představit si můžeme například kočku s dvoubarevnou hlavou. Ta se narodila poté, co se dvě embrya v děloze spojila v jedno. Kočka je tak vůbec prvním živočichem na planetě, kterému se tato barevná deformace povedla přirozenou cestou. Takzvané chimérské kočky jsou narozeny s jinou barvou hlavy a těla. Může se ale také stát, že i jejich obličej je rozdělen dvěma barvami.

Také humři se mohou narodit se zvláštní barvou

Když se řekne humr, asi každý z nás si představí tvora zbarveného do tmavé zelené. Ne každý z humrů se ale rodí s touto barvou. Kvůli genetickým změnám se jeden z třiceti milionů humrů rodí se žlutou barvou. Ještě větší vzácností jsou pak humři bílí. Takové zvíře se totiž najde pouze jedno ze sta milionů. Objevit se ale mohou také humři duhoví. A proč ke změně barvy dochází? Jedná se o genetickou mutaci. A to jak u modrých, tak i u žlutých humrů. Bílí humři jsou pak, ve srovnání s ostatními humry, světlejšími na základě leucismu. Tedy stavu, kdy dochází ke snížení pigmentace.

V australské zoo se narodila koala s bílým zbarvením

Zvláštního zbarvení se dostává také koalám. Jednu takovou koalu s bílým kožíškem mají v australské zoo. Rozdílné zbarvení je způsobeno recesivním genem, které zvíře může zdědit po své matce. I přesto, že se jedná o velmi roztomilou koalu, její prognózy na život nejsou příliš dobré. Ve volné přírodě je příliš nápadná, a tedy i velmi ohrožená okolními predátory. Zároveň ale její světlá barva značí, že nebude mít koala příliš dlouhý život.

Ani tato koalí anomálie nezůstala bez vědeckého vysvětlení. Podle vědců nemůže za toto zvláštní zbarvení albinismus, ale takzvaný stříbrný gen. Ten koala dědí po jednom ze svých rodičů. U těchto zvířat se ale předpokládá, že v době jejich dospělosti dojde k postupnému vypadání bílé barvy, která poté přejde do normálního zbarvení.

Žralok kyklop byl nalezen v těle své matky

Od barevných odlišností různých zvířat se nyní podíváme také na poněkud zvláštního žraloka. V Indonésii došlo k objevení žraloka, kterému se přezdívá kyklop. A to proto, že má pouze jedno oko. Jednalo se o mládě, které rybáři vyndali z těla jeho chycené žraločí matky. Vědci ale dokázali tento jev, takzvanou kyklopii, snadno vysvětlit. Oči se obvykle rozdělují do dvou očních jamek. V případě, že mozek není plně vyvinut, může dojít k nerozdělení očí. Právě proto se měl tento žralok vyvinout pouze s jedním okem uprostřed. Stejně jako i další zvířata, také toto žraločí mládě trápil také albinismus.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama