Jak poznat uznání za dobře odvedenou práci?

Jak poznat uznání za dobře odvedenou práci?

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

„Potřebujeme uznání, a to nejen v práci,“ vysvětluje Nathalie Martinová, osobní koučka. „Je to jedna z našich základních lidských potřeb.“ Pracovní svět vedoucím nabízí různé způsoby, jak projevit podřízeným uznání.

Co slíbíte, to uděláte (a všichni to moc dobře ví)

Všimli jste si? Váš nadřízený vám v poklidu a s důvěrou zadává úkoly. Nikdo vás nezpochybňuje. „Jsi si jistý?“ „Dodržíš zadaný termín?“ „Vážně chceš tenhle projekt? Myslíš, že to zvládneš?“ Na nic takového se vás nikdo neptá. Proč? Jednoduše proto, že je na vás spoleh. Vždy když se do něčeho pustíte, když něco slíbíte, všichni vám věří. Jste spolehliví a dochvilní. Jinými slovy, jste sázka na jistotu a důvěryhodný kolega. Je o vás známo, že držíte slovo, a hovoří za vás nejen slova, ale i skutky. Dobře si toho všímejte, protože to je jasný ukazatel, který z vás dělá nepostradatelnou součást týmu.

Často se vás ptají na názor (a opravdu ho poslouchají)

S kým konzultuje vedoucí strategická rozhodnutí během porady? S vámi! Na koho se obrací, když chce znát názor na důležitého zákazníka? Na vás! Koho povolají, když se schyluje ke krizi? Zase vás! A to je další věc, která by vám mohla naznačit, jak vás lidé vnímají. Pokud vás pozorně poslouchají, když vyjadřujete názor na nějaké téma, znamená to, že vaše slova mají velkou váhu. Znamená to, že vaši kolegové i nadřízení připisují vašemu úsudku, myšlenkám a nápadům určitou hodnotu. Zkrátka si vás cení! Pochopte, že by se na vás neobraceli, kdyby o vašich kvalitách nevěděli.

Lidé vás pravidelně žádají o pomocnou ruku

Vedoucí i kolegové vás často vnímají jako „záchranný kruh“. Pokud potřebují názor, radu nebo náhradu za šéfa, když zrovna není k dispozici na schůzku s klientem, obrátí se na vás! Navíc, když má někdo reprezentovat firmu nebo jednat s důležitým partnerem, koho vyberou? A nejste to vy, kdo odpovídá na telefonáty a e-maily, když je nadřízený na dovolené? Není to znamení důvěry, které dokazuje vaše schopnosti? Řekněme si to otevřeně, asi pracujete na jedničku.

Reklama

Máte čím dál tím větší zodpovědnost

Když jste přišli do firmy, vaše povinnosti se víceméně týkaly popisu vaší práce. Jak ale plynul čas, věci se změnily. Ano, správně, „věci“ se změnily, to znamená, že jste se změnili nejen vy, ale také vaše úkoly a postavení v práci. Zlepšili jste se a dnes vás ostatní vnímají jako člověka, který zvládne mnohem víc povinností. Můžete to vnímat jako práci navíc. Nebo si můžete říct, že nadřízení mají tendenci dávat úkoly těm nejtalentovanějším zaměstnancům. Takže jaký je verdikt?

O zpětnou vazbu musíte žadonit

Pokaždé je to stejné. Odevzdáte důležitý úkol svému nadřízenému… A nic. Žádná reakce. Ani slovo. Jde se dál, jako by se nic nestalo. Ale v hlavě o tom pořád přemýšlíte: „Stálo to za starou bačkoru!“ „Nedocenili to!“ „Nebylo to dobré!“ Zkrátka se trápíte. A když se vám jako zázrakem podaří narazit na nadřízeného mezi dvěma videokonferencemi, nenápadně se zeptáte: „Byl ten můj projekt v pořádku?“ Vedoucí na vás vytřeští oči, přemýšlí, o čem mluvíte, a nakonec ze sebe dostane: „Jo! Ano, jistě, bylo to skvělé.“ To jste se toho zase dozvěděli.

Vedoucí na vás hledá každou chybičku

Tohle je tak trochu opačný případ. Chcete feedback? Máte ho mít! Tady chybí čárka, tady drobnost, tady je překlep, támhle pomlčka místo spojovníku. Konečně dostanete revizi dokumentu a všechno je červeně. „Ajajaj!“ pomyslíte si. Ale pozor, nenechte se zmást. Ze strany vedoucího to může být jen „opičí láska“. Právě to tvrdí Suzanne Batesová, ředitelka společnosti Bates Communication, v rozhovoru pro web Business Insider: *„Když ve vás šéf vidí velký potenciál, poskytuje vám obsáhlou zpětnou vazbu, která ale nemusí být nutně pozitivní. Občas vám může projevovat tzv. ‚opičí lásku‘, protože vás vnímá jako člověka, který snese kritiku a dokáže převzít zodpovědnost.“* Hledá tedy váš nadřízený každou chybičku? Možná vám to tak nepřipadá, ale je to dobré znamení…

Reklama
Zdroj článku:
welcometothejungle.com
Reklama