Studie: Tloustnutí v menopauze může souviset s nedostatkem spánku

Studie: Tloustnutí v menopauze může souviset s nedostatkem spánku

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

„Příchodem do přechodu“ je velká část žen často znepokojena přibíráním na váze, stejně jako tím, že jim lékaři nemohou sdělit přesnou příčinu. Nová studie Endokrinní společnosti z letošního března může nabídnout vodítka, proč k této bitvě s nadváhou dochází právě v době velké změny v životě ženy.

Studie z roku 2019 říká, že zhruba dva roky před poslední menstruací se rychlost přírůstku tuku zdvojnásobuje a poměr svalové hmoty klesá, což pokračuje ještě několik let po poslední menstruaci. Tento posun od svalu k tuku může, nebo nemusí, ovlivnit tělesnou váhu.

Zdravotní rizika

Nárůst tukových zásob je znatelný v tomto období zejména v oblasti břicha - tzv. viscerální tuk – může vést k problémům s glykemií a krevními tuky, které mohou způsobit cukrovku, srdeční choroby a další nemoci.

Vzhledem k tomu, že srdeční onemocnění je hlavní příčinou úmrtí u žen po menopauze, je otázka tohoto typu zvýšení hmotnosti pro výzkum důležitá.

Změny metabolismu a nedostatek spánku

Změny metabolismu se připisují poklesu hladiny hormonu estrogenu, což ale není pravděpodobně jediným faktorem přírůstku hmotnosti. Všechny ženy v menopauze přestávají produkovat estrogen, ale jen polovina z nich uvádí, že přibírá na váze.

Reklama

Asi polovina žen si také stěžuje na problémy se spánkem - potíže s usínáním či probouzení se uprostřed noci a neschopnost znovu usnout.

Experiment  - simulované probouzení

Vědci zkoumali 21 žen před menopauzou, jejichž hladiny hormonů ještě nebyly přirozeně sníženy. Ve spánkové laboratoři jim umožnili dvě noci blaženého spánku. Další tři noci je opakovaně budili budíkem. „Zvolili jsme experimentální model přerušovaného spánku, který je v souladu s typem poruchy, která se nejčastěji vyskytuje v menopauze - zvýšené noční probouzení způsobené návaly horka, ale žádná změna v celkové době a délce spánku", vysvětluje Dr. Grant.

Kromě této poruchy u 9 žen vědci také dočasně potlačili hladinu estrogenu lékem zvaným leuprolid, aby napodobili účinky menopauzy.

Výsledky experimentu

Ve srovnání s běžným spánkem spalovala těla účastnic po narušeném spánku méně tuku. Podobné výsledky nastaly, když měla žena potlačené hladiny estrogenu.

„Zjistili jsme, že jak nízký estrogen, tak i přerušovaný spánek - i když je celkově množství spánku dostatečné - snížili množství tuku spotřebovaného tělem na energii, což může v průběhu času vést k většímu ukládání tuku a nakonec k přibírání na váze," říká Grant.

Hormonální terapie

Menopauzální hormonální terapie může také pomoci se zlepšením jak hladiny estrogenu, tak spánku, a může zabránit přibývání na váze během menopauzy, a tím snížit riziko srdečních onemocnění a obezity a zároveň zlepšit každodenní fungování.

Reklama
Zdroj článku:
everydayhealth.com
Reklama