„Máme na to nárok!“ Mallorca a Havaj se obávají přílivu turistů o Velikonocích

„Máme na to nárok!“ Mallorca a Havaj se obávají přílivu turistů o Velikonocích

Foto: vulcano / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Natěšení turisté s sebou sice přivážejí finance do vyprázdněných pokladen oblíbených turistických resortů v Evropě a USA, ale také nemalé obavy a starosti pro jejich stálé obyvatele.

MALLORCA

Španělský ostrov Mallorca se připravuje na vlnu turistů před velikonočními svátky. Většina z nich přiletí z Německa, které vyřadilo prázdninový hotspot ze seznamu vysoce rizikových destinací. Tato změna znepokojuje obyvatele Baleárských ostrovů.

Úředníci na Mallorce se nyní připravují na příliv Němců, kteří čekají po tisících ve frontách, aby si objednali velikonoční pobyty ve Středomoří. Unikají ze země, která, jak se zdá, vstupuje do třetí vlny covidu-19 a jejíž očkovací program má „koktavý“ začátek.

Někteří Němci vtipně označují Mallorcu jako 17. spolkovou zemi Německa.

Nárůst letů

Společnost Eurowings uvedla, že zavádí dalších 300 letů, aby se vyrovnala se zvýšenou poptávkou, přestože ceny letenek vyskočili až trojnásobně.   Irský Ryanair oznámil, že během Velikonoc nabídne dalších 200 letů mezi Německem a Španělskem.

Zprávy se setkaly s frustrací mezi obyvateli Baleárských ostrovů, kteří se ptali, proč jejich region zve turisty, přestože jsou jejich obyvatelé stále omezeni přísnými koronavirovými pravidly.

Úředníci rychle poukázali na to, že turisté nebudou osvobozeni od dodržování omezení. „Návštěvníci Baleárských ostrovů jsou povinni dodržovat stejná pravidla jako jejich obyvatelé“, řekla zdravotní poradkyně pro regionální vládu Marga Fronteraová.

Reklama

HAVAJSKÉ OSTROVY

Po většinu pandemie měla tichomořská Havaj jedny z nejpřísnějších pravidel pro návštěvníky z celých USA a vyžadovala 14denní karanténu pro každého, kdo přijel na ostrovy. Tato politika si vynutila velkou ekonomickou daň na státě, který je silně závislý na cestovním ruchu.

Nyní se však Havaj cestovatelům znovu otevřela: negativní test do 72 hodin od příjezdu jim umožňuje vyhnout se karanténě. Nejméně 28 000 lidí dorazilo na Havaj obě poslední soboty, nejvíce za den od začátku pandemie.

Omezené zdroje

Příliv ale znepokojuje domorodce. Někteří už měsíce zveřejňují příspěvky na sociálních sítích a prosí obyvatele pevniny, aby nepřiletěli, nebo pokud ano, aby měli na paměti izolaci ostrovů a omezené zdroje. Stát má celkem 3 000 nemocničních lůžek pro 1,4 milionu obyvatel a patří mezi členské státy s nejmenším počtem lůžek na JIP na obyvatele.

Havajská opatření nedovolila viru se úplně zbavit. Denně se nové přírůstky nakažených od konce února zdvojnásobily, především v klastrech mezi pracovníky v turismu. Počet hospitalizací se za poslední dva týdny zvýšil o 17 %.

„Kalifornská varianta viru stojí za nepříznivou situací na ostrově Maui. A turisté stejně cestují. Havaj je opět plná rekreantů," napsal cestovní web The Points Guy. 

Místní versus návštěvníci

Napětí a podráždění vůči turistům převládá zejména mezi domorodými Havajci a tichomořskými ostrovany, kteří čelí většímu riziku covidu a vyšší míře chronických onemocnění, než je průměr.

„Místní lidé jsou unavení z toho, že se s nimi zachází určitým způsobem," říká Charles Kaua Taylor-Fulton z ostrova Oahu. „Když turisté přijedou, umí být velmi hrubí nebo si to tu nárokují. Je to právě ten jejich pocit nároku.“

Reklama
Zdroje článku:
Reklama