Tohle by vaše babička do pusy nedala, vy se na tom brzy stanete závislí

Tohle by vaše babička do pusy nedala, vy se na tom brzy stanete závislí

Foto: stockphototrends / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hmyz je výživným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Díky své nenáročnosti představuje udržitelnou alternativu k tradičním druhům masa. Třeba sušení červíci chutnají jako naše klasické brambůrky, pokud se zeptáte lidí, kteří je ochutnali. A co takové 3D jídlo? Dokážete si ho vůbec představit?

Obsah článku
  1. 3D jídlo
  2. Hmyz
  3. Budoucnost potravin

3D jídlo

Inženýři z Kolumbijské univerzity nedávno představili zajímavý pokus, veganský tvarohový koláč vytištěný na 3D tiskárně a následně upečený pomocí laseru. Tato inovativní metoda může podle odborníků přinést revoluci v oblasti potravinářství. Díky přesnému dávkování a řízenému ohřevu laserem se jim podařilo vytvořit cheesecake z několika chuťovými vrstvami, jako je banán, třešně nebo arašídové máslo.

Výroba jedné vrstvy sice trvala až 30 minut, ale technologie umožňuje nebývalou přesnost i pestrost chutí. 3D tisk potravin by mohl být přínosný i z hlediska udržitelnosti, například startupy zpracovávají přezrálé ovoce nebo zbytky zeleniny, které by jinak skončily v odpadu. Přesto ale naráží na překážky, kdy chybí jednotná databáze receptů a vysoké pořizovací náklady brání masovému rozšíření.

Hmyz

Chov hmyzu představuje šetrnou alternativu oproti tradičnímu chovu hospodářských zvířat. Vyžaduje výrazně méně vody, krmiva i prostoru. Například na produkci 1 kg proteinu potřebuje hovězí dobytek až 200 metrů čtverečních plochy, zatímco hmyzu postačí pouhých 20 metrů čtverečních. Také spotřeba vody je u hmyzu až 22 000x nižší než u běžného chovu dobytka. Navíc hmyz produkuje mnohonásobně méně skleníkových plynů, například hovězí dobytek vyprodukuje až sedmkrát více CO₂, což znamená hmotnost hmyzu.

Hmyz je i ekonomicky výhodnější. Je studenokrevný, a tedy efektivnější při přeměně potravy na bílkoviny. Díky vysoké reprodukční schopnosti, rychlému vývoji a využití celého těla z odpadu (na rozdíl od kosti, kopyt či rohů u dobytka) má chov hmyzu velký potenciál. Navíc není vázán na konkrétní prostředí, což snižuje riziko ohrožení druhu kvůli degradaci půdy. My si tak představujeme ekologický i ekonomický udržitelný zdroj bílkovin budoucnosti.

Budoucnost potravin

Mnoho lidí si myslí, že potraviny nemají zásadní vliv na změny ve společnosti, ale pokud vezmeme v úvahu kolik jídla se dováží ze zahraničí, ovoce, zelenina nebo kuřata, o kterých se v minulosti tvrdilo, že jsou plná hormonů, jak vlastně můžeme vědět, co jíme? Jedlý hmyz může být skutečnou zdravější alternativou.

Když se podíváme na složení potravin, ať to jsou sladkosti nebo různé polotovary, možná i ten obyčejný chléb, který je už druhý den tvrdý. Zjistíme, že často konzumujeme chemickou továrnu. Není pak divu, že čím dál více lidí trpí alergiemi a dalšími nemocemi, ale i malé děti mají zdravotní problémy. Zkuste si občas pečlivě přečíst složení potravin, které se tváří, že jsou rozhodně zdravé a dobré pro člověka, možná se budete velice divit. 

Reklama
Zdroje článku:
grig.cz, levou-zadni.cz, denik.cz, kupi.cz, Autorský text
Reklama