Příběhy lidí, kterým pomohla psychologická podpora: Zůstat ve vztahu, nebo odejit? Žárlím, ale nechci. Nevěra - konec vztahu?

Příběhy lidí, kterým pomohla psychologická podpora: Zůstat ve vztahu, nebo odejit? Žárlím, ale nechci. Nevěra - konec vztahu?

Foto: BAZA Production / Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Když se vám nedaří a hledáte řešení jak dál, můžete se obrátit na psychologickou pomoc. V situaci, kterou osobně prožíváte jako tíživou a nepříjemnou, a kterou se vám nedaří přechodně řešit vlastními silami. Centrum psychologické pomoci vám poskytne bezplatné odborné sociální poradenství v oblasti rodinných a partnerských vztahů. Zde nabízíme příklady problémů a jejich řešení:

Zůstat ve vztahu, nebo odejít?

Pan Adam se ocitl nepříjemné situaci. Už delší dobu se trápil otázkou, jestli zůstat ve vztahu se svou partnerkou Lucií nebo jej ukončit. Jeho dlouhodobá nespokojenost pramenící ze soužití s Lucií, se začala negativně odrážet i na jeho pracovních vztazích, kdy působil jako vedoucí týmu. Hlavní překážkou, která mu bránila vztah ukončit, byla 8letá dcera Zuzka, měl strach, že rozchodem s Lucií o ni „přijde“. Na základě doporučení a dobré zkušenosti svého kamaráda si domluvil konzultaci s psychologem. I přes počáteční pochyby o tom, jestli má smysl řešit osobní záležitosti s někým úplně cizím, se na první sezení dostavil. Společně s psychologem pak věnovali pozornost jeho problému, povídali si o jeho širších souvislostech, o tom proč a jak vznikl. Adam měl možnost pohlédnout na danou situaci z nového úhlu. Postupně sám začal spatřovat možnosti jejího řešení, které si dříve neuvědomoval. Bylo pro něj velmi úlevné mluvit o všem, co mu běží hlavou, aniž by ho naslouchající psycholog hodnotil. Měl příležitost uvědomit si své silné stránky a čerpat z nich pro zdárné řešení svého problému.

Žárlím, ale nechci

Pan Radim se objednává do poradny se svou žárlivostí. Chtěl by ji zvládat, porozumět jejím příčinám. Domnívá se, že jeho žárlivost, a s ní spojené chování mělo vliv na rozpad jeho prvního manželství. Nyní je podruhé ženatý, vše bylo v pohodě, dokud manželka nenastoupila do práce. Radimovi začaly vadit občasné společenské akce manželčina kolektivu. Jeho žárlivost opět propukla, manželka je zatím tolerantní, ale Radim se obává, že mu to přeroste přes hlavu, a jeho nepřiměřené jednání se ještě zesílí. Radim doposud zkoušel pomoc u psychologů individuálně – nyní mu nabízíme terapii ve spolupráci s manželkou. Je výborné, že manželka okamžitě souhlasí. Další sezení probíhají společně s ní. Ukazuje se to jako užitečné, oba si potřebují vyjasnit nedorozumění, která se nahromadila v poslední době díky narušené komunikaci. Ve spolupráci s psychologem se v nekonfliktní atmosféře věnují důležitým tématům, jako například jejich původní očekávání, se kterými vstupovali do manželství, nesplněné sny, spolupráce při výchově dětí a péči o domácnost. Oběma záleží na tom, aby překonali vzniklé potíže. Učí se spolu komunikovat, aby předešli zbytečným konfliktům. Díky jejich otevřenosti a trpělivosti se to i nakonec daří, vysvětlí si vzniklá nedorozumění, Radim se zklidnil a dokáže svou žárlivost „držet na uzdě“.

Nevěra = konec vztahu?

Paní Marcela přichází na poradnu ihned poté, co objevila dlouholetou nevěru svého manžela. Potvrdilo se tak její dávné tušení, že něco není v tomto směru v jejich soužití v pořádku. Je zmatená, neví, co bude dál, manžel s ní nechce o ničem mluvit. Marcela by nerada udělala unáhlené rozhodnutí a hlavně se potřebuje psychicky „dát do pořádku“. Nemá nikoho, komu by s důvěrou mohla svěřit své zraněné city, pocity zrady, zklamání, ponížení. Ulevuje se jí, když zjišťuje, že si to může dovolit u psychologa. Je to však teprve počátek cesty, kterou ještě společně s ním projde. Neobejde se to bez bilancování prožitého života. Potřebuje se v něm vyznat. Těžko si přiznává něco, co dlouhou dobu potlačovala – že jejich partnerský vztah již dlouhou dobu procházel krizí. Najednou vidí, co vidět nechtěla – oba již byli dlouho vnitřně nespokojení jeden s druhým, nedokázali najít společnou řeč, odvahu být k sobě upřímní. Hromada každodenních starostí o dům, děti, existenční stres – to vše dokázalo odsunout holou skutečnost o neutěšeném stavu jejich vzájemných citových potřeb do pozadí. Až na to, že pouze u klientky – manžel hledal ventil u milenky. Marcela je silná osobnost, přes mnohé těžké prožitky se dokáže přenést sama, přesto vítá možnost čelit neznámé budoucnosti v doprovodu psychologa. Dnes už ví, že další společné soužití s manželem bude možné, jen pokud ho oba budou chtít založit na jiných kvalitách.

Centrum psychologické pomoci je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje. Působí prostřednictvím pracovišť v oblasti celého Moravskoslezského kraje. Podobná centra pomoci najdete po celé České republice.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama