Byl extrémně vysoký, měl pěstěné ruce a nebyl zvyklý pracovat: Brutálně zavražděného krále pohodili do bažiny

Byl extrémně vysoký, měl pěstěné ruce a nebyl zvyklý pracovat: Brutálně zavražděného krále pohodili do bažiny

Foto: Mark Healey - https://www.flickr.com/photos/markjhealey/6039084807/in/photostream/ Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Old Croghan Man (irsky Seanfhear Chruacháin) je název pro dobře zachovalé torzo těla z doby železné, které bylo nalezeno v irském močálu v červnu 2003. Ostatky jsou pojmenovány podle kopce Croghan Hill severně od Daingean v hrabství Offaly, poblíž kterého bylo tělo nalezeno.

Nález je vystaven v Irském národním muzeu v Dublinu. Old Croghan Man byl nalezen tři měsíce po podobném nálezu, nazvaném Clonycavan Man, v hrabství Meath. Výška muže byla vypočítána (na základě rozpětí paží) na 1,98 m, což je v době, kdy žil, považováno za poměrně vzácné. Jeho zjevně pěstěné nehty vedly ke spekulacím, že se nejednalo o člověka, který by se věnoval manuální práci, a proto měl možná vysoké postavení.

Předpokládá se, že starokroghanský muž zemřel mezi lety 362 a 175 př. n. l., takže jeho tělo je staré více než 2 000 let. Důkazy naznačují, že muži bylo v době smrti kolem dvaceti let.Tělo bylo nahé s výjimkou pleteného koženého pásku kolem levé paže. To pravděpodobně svědčilo o vysokém postavení.

Dokument z roku 2014 naznačuje, že muž byl kdysi králem a byl obětován kvůli špatnému počasí nebo neúrodě. Tyto starověké kmeny věřily, že vše bylo způsobeno selháním krále a on byl za to zodpovědný.

Mumifikace

Muž byl pohřben v bažině (pravděpodobně kdysi jezero) na úpatí starověkého kopce, který se používal ke královským obřadům.

Studie

Vědci se domnívají, že jeho posledním jídlem (analyzovaným podle obsahu v žaludku) byla pšenice a podmáslí. Bylo však prokázáno, že nejméně 4 měsíce předtím měl stravu bohatou na maso. Předpokládá se, že muž zemřel na následky bodné rány do hrudníku, byla mu uříznuta hlava a tělo bylo rozříznuto napůl. Má také zranění na jedné ruce, což je možný důkaz toho, že se snažil bránit. Podobné zranění měl i muž z Cashelu, který byl nalezen v roce 2011 rovněž v Irsku.

Reklama

Na těle byly nalezeny hluboké řezné rány pod každou bradavkou. Vzniklo několik teorií, které to vysvětlují, včetně toho, že poškození bylo způsobeno (po smrti) podmínkami v bažině. Nebo naopak řezné rány svědčí o mučení za života, nebo že bradavky byly úmyslně zohaveny (před smrtí nebo po ní) ze symbolických důvodů.

Poslední teorie, kterou předložil Eamonn Kelly z Irského národního muzea, naznačuje, že znetvoření bylo symbolickým gestem, které mělo muže označit za zavrženého vládce. Jiné teorie naznačují, že Old Croghan Man a další těla z bažin byla obětována bohům plodnosti nebo úrody a zabita a pohřbena, aby byla zajištěna dobrá úroda obilovin a mléka. Jizvy na plicích naznačují, že mohl trpět zánětem pohrudnice.

Reklama
Reklama