Ötzi po 30 letech: Vše bylo jinak! Nejnovější poznatky o jeho smrti a stavu mumie přepisují historii

Ötzi po 30 letech: Vše bylo jinak! Nejnovější poznatky o jeho smrti a stavu mumie přepisují historii

Foto: Zigres / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Je to pravděpodobně jeden z nejslavnějších mužů na světě: Ötzi. Nyní byla teorie o zachovalosti ledovcové mumie částečně vyvrácena.

Ledový muž zemřel před více než 5300 lety. Na začátku 90. let dva horolezci našli ledovcovou mumii Ötzi v rokli v průsmyku Tisenjoch poblíž italsko-rakouské hranice. Byl to senzační nález, protože se jednalo o nejstarší a nejlépe zachovanou ledovcovou mumii na světě. Výzkumný tým při jeho zkoumání zjistil, že předchozí vysvětlení zachování mumie z doby kamenné již neodpovídá současnému stavu výzkumu. Historie Ötziho se musí přepsat, napsal portál Merkur.de.

Ötziho mumie z ledovce: Vědci zjišťují nové informace o její zachovalosti

Na otázku, proč bylo Ötziho tělo tak dobře zachováno, poskytl odpověď rakouský archeolog Konrad Spindler. Předpokládal, že Ötzi na podzim hledal úkryt v horách s poškozeným vybavením. Předpokládalo se, že utíkal před bojem, protože mumie vykazovala zranění. Hledal úkryt v rokli bez sněhu, a nakonec umrzl.

Jeho tělo a nástroje byly pokryty sněhem. Ležel pod pohyblivým ledovcem, a když led opět pomalu roztával, bylo spatřeno jeho tělo. Zdá se však, že tato teorie již není správná. Čím důkladněji byly pozůstatky zkoumány, tím více otázek vyvstávalo.

Vědci tak v Ötziho ranách našli zbytky rostlin, což vedlo k reinterpretaci jeho smrti a zachovalost těla. Archeologické poznatky o nálezech z ledovců a ledových ploch se výrazně rozšířily, zejména v posledních dvou desetiletích, vysvětlili vědci ve svém článku v časopise The Holocene. Díky novým poznatkům bylo možné se na případ Ötzi znovu podívat.

Ötziho historie se musí přepsat: Nové objevy vědců

Prostřednictvím přezkoušení mohli vědci z Norska, Rakouska a Švýcarska získat další poznatky. Ötzi už pravděpodobně ležel ve sněhu, když zemřel. Jeho smrt navíc nepřišla na podzim, ale na jaře nebo začátkem léta. Po nějaké době led roztál, stejně jako sníh, ve kterém se tělo nacházelo. V důsledku toho prý Ötzi i s jeho věcmi spadl do rokle níže, kde byl nakonec v roce 1991 nalezen.

K poškození těla a nástrojů, které nesl, mohlo dojít během jednoho velkého tání nebo několika menších tání sněhu a ledu. Podle vědců se během následujících 1500 let opakovala horká léta, která obnažovala tělo. Tím se zhoršil stav ledovcové mumie a také stav nářadí.

Vědci částečně vyvracejí teorii kolem Ötziho

Vědci píší, že neexistují žádné jasné důkazy o náhlém klimatickém ochlazení v době Ötziho smrti. Původní teorie používala tento předpoklad k vytvoření souvislostí. Říká se, že průrva (s tělem – pozn.) se definitivně uzavřela kvůli ledu a sněhu asi před 3 800 lety, dokud led na konci 20. století znovu neroztál a neodkryl tělo. Již v roce 1995 vědci upozorňovali, že Spindlerova teorie je nepravděpodobná.

Záhada kolem ledovcové mumie Ötzi je populární dodnes. Ve Vinschgau v Jižním Tyrolsku, což je blízko místa, kde byl Ötzi nalezen, se můžete dozvědět a pochopit, jak tehdy žili lidé z doby kamenné.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama