Malebná Milá na Lounsku má blízko ke stepi i vulkánu

Malebná Milá na Lounsku má blízko ke stepi i vulkánu

Foto: Vrch a osada Milá z Písečného vrchu. Zdroj: Petr Kinšt / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

První písemná zmínka o vesnici německy zvané Milay pochází z roku 1392. Název vesnice je odvozen z přídavného jména milá a německý tvar vznikl z českého výrazu „v Milej“. Přibližně devět km severně od Loun a 12,5 km od centra Mostu se nachází malebná vesnička Milá. Je měkce usazena v místní části obce Bečov pod osamělým kopcem stejného jména.

Skalnatý čedičový vrch částečně pokrytý lesem se tyčí do výšky 510 m n. m. Je pozůstatkem třetihorního stratovulkánu, což je vlastně „vrstvená sopka“, tvořená opakovanými erupcemi, z nichž následně vzniká několik vrstev úlomků a lávy. 

Jeho svahy jsou přírodní rezervací s teplomilnou skalní i stepní vegetací, která se liší podle orientace svahů na různé světové strany. Slunné strany pokrývá stepní vegetace s dominantním hlaváčkem a koniklecem, rostliny se však vyskytují i na skalách a sutích. Na čedičových skalách je dobře viditelná sloupcová odlučnost. Typické šestiúhelníkové čedičové sloupy se tyčí do výšky 20 metrů. V lesích převládají jasany, javory, babyky (druh javoru, jinak javor polní – pozn.), lípy a duby.

Na Milou se smí vystoupat jen po jedné stezce, která je v kamenitém terénu poměrně dobře schůdná. Na zalesněných východních a severních svazích je vrchol porostlý pouze roztroušenými stromy a keři. Stezka končí na východním okraji kopce, kde se nachází osamocený strom. Na jeho kmeni je připevněna kovová schránka s vrcholovou knížkou.

Vrchol Milé nabízí nádherný výhled na ostatní kopce Českého středohoří. Na severovýchodě se nachází masiv Hradišťan, Milešovka a další známé vrcholy. Na východní rovině se tyčí osamělý Hazmburk a Říp, zatímco na jihu upoutává pozornost Srdov a zejména Oblík s nadmořskou výškou 509 m, který má tvar trochu jako ženské ňadro. „Ezoterici tvrdí, že odtud vyvěrá z hory pozitivní energie. Na vrcholu kopce stojí i nefunkční světelný maják pro leteckou dopravu,“ napsal deník Metro.

Reklama

Výhledu na jihu dominuje rozložitý holý kopec Raná s bočními vrcholy v nadmořské výšce 457 m n. m. Nad tímto nezalesněným protáhlým čedičový vrchem jsou velmi dobré podmínky termiky, proto zde často plachtí větroně nebo rogalisté. Na západním obzoru se táhne hřeben Krušných hor, v popředí je skupina chladicích věží elektrárny Počerady. Více vpravo se nachází Mostecko s Hněvínem a objekty litvínovské chemičky.

Další zajímá místa v okolí Milé, které stojí za to navštívit jsou například Červený vrch zvaný také Stříbrník, což je nevysoká, geologicky zajímavá vyvýšenina (289 m n. m.) ležící asi tři km severně od Loun a je tvořena jíly vypálenými do červena. Na jeho vrcholu můžete navštívit turistickou Ejemovu chatu s vyhlídkovou věží.

O kus dále, ve vsi Březno, dva kilometry od Postoloprt, je možné navštívit skanzen rekonstruující život našich předků podle archeologických nálezů z břehu Ohře. Další historickou zastávku je možné si udělat v Lounech, v rodišti básníka Jaroslava Vrchlického a architekta Kamila Hilberta. Historické město má zachovaný pás hradeb a Žateckou bránu, dominantní pozdně gotický chrám sv. Mikuláše se zpřístupněnou věží, historické domy a kostely.

Reklama
Reklama