Největší jeskynní hrad na světě: Neporazitelného rytíře porazili při nejintimnějším aktu

Největší jeskynní hrad na světě: Neporazitelného rytíře porazili při nejintimnějším aktu

Foto: Kayo / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Kouzelný kout krasového světa ukrytý mezi Alpami a Jaderským mořem, oslní každého návštěvníka. Perfektní místo, kde se na chvíli zastavit, rozhlédnout se kolem sebe a pak zvědavě prozkoumat každý jeho kout. Vítejte v parku Postojnské jeskyně ve Slovinsku.

Dvě světoznámé atrakce

Jeskynní park Postojna se nachází pouhých 49 kilometrů od slovinského hlavního města Lublaně a je snadno dostupný jakýmkoliv dopravním prostředkem. První částí vaší návštěvy může být prohlídka nádherného podzemního království Postojnské jeskyně s nádhernými sály, nesčetnými jeskynními útvary a tajemnými zvířaty, po které bude následovat návštěva Predjamského hradu vzdáleného jen pár kilometrů. Tento středověký zázrak, posazený uprostřed tyčícího se útesu, hrdě odolává zubu času již více než osm století.

Predjamský skalní hrad

Jen pár kilometrů od slovinské Postojnské jeskyně nabízí krasový svět nezapomenutelný zážitek v pohádkovém světě rytířů. Nedobytný středověký zázrak se tyčí uprostřed 123 metrů vysokého útesu již více než 800 let.

Za největším jeskynním hradem na světě se nachází síť tajných tunelů, odkud vyrážel na své loupeživé výpravy rytíř Erazem z Predjamy. Jeskyně pod Predjamským hradem je domovem kolonie netopýrů.

Největší jeskynní hrad na světě

Přírodní prvky plynule propojené s těmi umělými, výsledkem lidské práce a kreativity přírody, vytvořily perlu středověké vynalézavosti. Největší jeskynní hrad světa, zapsaný v Guinessově knize rekordů, vypráví malebný příběh o dobách, kdy pohodlí muselo ustoupit bezpečí a kdy řinčení zbraní často přehlušilo písně trubadúrů. Je tak výjimečný a jedinečný, řadí se mezi deset nejúžasnějších zámků na světě a je tak romantický, že si jej mnoho párů vybírá pro svůj svatební slib.

Jeskyně pod Predjamským hradem

Pod hradem vytvořil krasový svět Jeskyni pod Predjamským hradem, která se rozkládá na čtyřech podlažích a je druhou nejdelší slovinskou jeskyní. Část jeskyně je k vidění v rámci prohlídky hradu, zbytek je navštěvován v rámci dobrodružných prohlídek. Jeskyně ukrývá tajný tunel vedoucí ven do otevřeného prostoru – kdysi neocenitelný úkryt.

Legenda o Erazemovi z Predjamy

Romantická pověst o odbojném rytíři Erazemovi (Erasmovi), který přes rok vzdoroval císařským vojskům v obléhání hradu, je nepostradatelnou součástí příběhu hradu. Tajný tunel, dívčí láska a náklonnost a velká rafinovanost – prostě vše, co je potřeba pro působivý příběh. Přestože byl Erazem statečným a téměř neporazitelným rytířem, údajně zemřel při použití toalety po zradě svého sluhy.

Reklama

Traduje se, že „rytíř se na hradě skrýval před císařem Fridrichem III., který dal příkaz jej zaujmout. Erasmus totiž při hádce zabil jednoho z císařových příbuzných a způsobil nepokoje v oblasti tím, že pořádal loupežné výpravy na obchodní karavany.“ Server Vyslapy.cz dále popsal, že „i když se rytíři úspěšně dařilo skrývat a unikat a to takřka celý rok, tak byl stejně dopaden. Stalo se tak v roce 1484, kdy ho za úplatek zradil jeho vlastní sluha. A smrt rytíře byla velmi potupnou záležitostí, neboť vojáci dostali echo od jeho sluhy zrovna v době, kdy vykonával potřebu na předsunuté hradní toaletě. Vojáci neváhali a rozstříleli ji katapultovanými kameny. Tak takováto smrt postihla loupeživého rytíře.“

Inspirace pro filmaře

Predjamský hrad byl využíván jako místo natáčení mnoha dokumentárních a hraných filmů. Hrad také uchvátil George RR Martina, autora bestselleru Hra o trůny, a hostil tým Discovery Channel, který zjistil, že hrad obývají nějací duchové.

Rytířem na jeden den

Projděte se hradní zbrojnicí, kaplí, kuchyní, mučírnou a objevte kouzlo středověkého života. Z podkrovních loděk hradu je nádherný výhled do údolí a také bohatá sbírka plátových zbrojí a středověkých zbraní, včetně kopí, halaparten, mečů, kladiv, luků a kuší. Bez brnění nejsou rytíři, bez zbraní není boj.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama