Představujeme vám ta nejstřeženější místa na světě

Představujeme vám ta nejstřeženější místa na světě

Foto: Trevor Bexon/ Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Těchto 5 míst je vybaveno nejvyšším stupněm ostrahy a běžný smrtelník se do nich či do jejich bezprostřední blízkosti nikdy nepodívá. Vy si o nich však můžete alespoň přečíst.

Fort Knox

Fort Knox je armádní zařízení Spojených států amerických v Kentucky. Sousedí s depozitářem United States Bullion Depository, v němž je uložena velká část oficiálních zlatých rezerv Spojených států a s nímž bývá často ztotožňován. Zajímavostí depozitáře je samotný trezor, ve kterém je uloženo asi 4500 tun ryzího a mincovního zlata. Trezor je chráněn 50 cm pancířem a jen jeho dveře váží přes 20 tun. Rozloha této základny je 440 km2, je tedy téměř stejně velká jako Praha. V současné době se zde nachází Armádní velitelství pro lidské zdroje. Je pojmenována na počest Henryho Knoxe, náčelníka dělostřelectva v americké revoluční válce a prvního ministra války Spojených států. 

Armádní zařízení Spojených států Fort Knox, Zdroj: Andreas Juergensmeier/ Shutterstock

Řeka Tumen

Řeka Tumen tvoří velkou část hranice mezi Čínou a Severní Koreou. Severokorejci  často tuto řeku nazývají Řekou života a smrti. Práva obyvatel Severní Koreje jsou dlouhodobě potlačována a mnoho obyvatel by rádo zemi opustilo. Vzhledem k tomu, že Severokorejci nemají právo svobodně opustit svou zemi, snaží se jich mnoho uprchnout právě přes tento ‘’hraniční přechod’’. Z toho důvodu je řeka velmi přísně střežena ozbrojenými severokorejskými vojenskými silami. Pokud je někdo přichycen při snaze utéci ze země, je deportován zpět a v lepším případě je uvězněn, v horším mučen a veřejně popraven.

Čejenská hora

Americká vojenská základna Čejenská hora leží poblíž amerického města Colorado Springs. Je sídlem operačního střediska protivzdušné obrany. Sbírají a vyhodnocují se zde data ze všech světových satelitů, radarů a rozličných senzorů, která jsou důležitá pro rozhodování ozbrojených sil i civilních subjektů, a to vše v reálném čase. Tento více než kilometr dlouhý podzemní tunel vydrží i atomovou explozi. Jediným vstupem je 25 tunová hlavní brána.

Semenářská banka

Semenářská banka je ukrytá na ostrovech v Barrensově moři, cca 1100 km od Severního pólu. V jejím obřím skladu jsou uložena semena veškerých rostlin, které se na planetě vyskytují. Semena jsou uchovávána při teplotě -18 stupňů Celsia a v případě ekologické katastrofy by mohla být použita k obnově flóry. Semenářská banka je koncipována tak, aby odolala přírodním katastrofám i zemním útokům

Oblast 51, Zdroj: dragancfm/ Shutterstock

Oblast 51

Nejvíce střeženým místem na planetě je Oblast 51 v Nevadě. Opět se jedná o přísně střežený armádní objekt. Probíhá zde výzkum, vývoj a testování zbraňových systémů a letadel. Tato oblast je opředena množstvím konspiračních teorií, nejznámější jsou ty o testování mimozemšťanů a mimozemských technologií nebo o vývoji nových chemických a biologických zbraní. Zajímavé je, že tuto oblast nenajdete na žádných oficiálních mapách a oficiálně o ní neexistují žádné záznamy.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama