Absurdní Čína: Za zločiny chodí do basy náhradníci zločinců! Stačí mít prachy

Absurdní Čína: Za zločiny chodí do basy náhradníci zločinců! Stačí mít prachy

Foto: kittirat roekburi/ Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pokud si myslíte, že naše soudnictví potřebuje pořádný průvan a „výměnu stráží", zamyslete se ještě jednou! Bohatí Číňané totiž v komunistické zemi dokážou pořádně divy! Koupit si člověka, který si za vás odsedí trest v base, je v této zemi běžná záležitost!

Vyvedli jste něco, za co byste měli v chládku strávit nějaký čas? Pokud byste žili v Číně, měli dostatek prachů jako téměř 1 % bohatých Asiatů, mohli byste využít své „kliky" a najmout si člověka, který to vezme za vás! Prohnilý a zkorumpovaný systém? Ano, ale jak všichni víme - peníze máme všichni rádi a právě tyto papírky jsou prostředkem, jak se vykoupit.

Nejeden případ

Případ před pár lety otevřel jistý americký webový portál, který se zaměřil na několik pozoruhodných případů. V jednom z nich figuroval ředitel nemocnice, který způsobil dopravní nehodu a najal si člověka, který byl ochoten si trest za něj odpykat.

V jiném případě zase čínský boháč jezdil ve svém luxusním autě bez řidičského oprávnění a zabil motocyklistu. Rozhodnutí vzetí viníka do vazby se uskutečnilo - za mříže však putoval najatý člověk za 8 000 amerických dolarů (v současnosti asi 176 tisíc korun).

Čínský boháč dotyčnému „dvojníkovi" pak slíbil vyplacení částky 31 dolarů (asi 680 korun) za každý den ve vězení. V komunistické zemi se najímání lidí do vězení tak rozmohlo, že se pro tento druh činnosti vymyslel název – „ding zui" (náhrada za trestnou činnost).

Ding zui je čínská praxe najímání podvodníků nebo tělesných dvojčat, aby byli souzeni a dostali místo něho trest. Tento výraz se překládá jako „náhradní zločinec“ a je údajně relativně běžnou praxí u bohaté čínské elity. Obvinění z ding zui se objevila v roce 2012 během soudu s Gu Kailai. (en.wikipedia.org)

Historie to zná také

Zdá se však, že najímání si lidí není v Číně žádná novinka. Podle zahraničních médií je součástí čínské kultury již po celá staletí! Již v roce 1899 učenec čínského práva Ernest Alabaster ve svých poznámkách psal, že soudy „povolují náhradu člověka za člověka a takové události se stávají často".

Že si Alabaster skutečně nevymýšlel, potvrzují i zápisky tchajwanského misionáře George MacKaye, který si v tomto čase poznamenal: „Bylo veřejným tajemstvím, že si bohatí muži dovolili uplatit soudy a najmout si jiných na výkon trestu". Podle jeho pamětí šlo převážně o chudé rodiny, ve kterých hladověly děti a peníze pro ně byly vykoupením...

Pronajměte si člověka do basy!

Před časem však šokoval případ 20letého bohatého mladíka Hu Bina, který během „závodů aut" v ulicích města Hangzhou zabil nevinného chodce a během čekání na policii si s přáteli krátil čas vtipkováním a kouřením.

Ještě větší pobouření však mezi veřejností nastalo tehdy, když se v médiích objevila fotografie jeho dvojníka u soudu, kterému byl vyměřen trest 3 roky. Nikdy se viníkovi nic nedokázalo a můžete také hádat proč... Naposledy se medializoval případ právničky jménem Gu Kailai, která byla odsouzena za vraždu byznysmena Neila Heywooda. Jejím manželem byl tehdejší boss politbyra Komunistické strany Číny. A tipněte si, kdo se objevil u soudu, na kterém jí byl vyměřeny POUZE podmíněný trest!...

Reklama
Zdroje článku:
slate.com, theguardian.com, magazin.pluska.sk
Reklama