Nedávný nález krokodýlích hlav v hrobkách mění pohled na pohřbívání významných osob v Egyptě

Nedávný nález krokodýlích hlav v hrobkách mění pohled na pohřbívání významných osob v Egyptě

Foto: Hedwig Storch / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nálezy polských archeologů mění pohled na způsoby pohřbívání v Egyptě. Pozůstatky krokodýlů v hrobkách prozrazují jejich magický význam.

Objev polských archeologů

Polští archeologové objevili ve starověkých hrobkách bohatých šlechticů v Egyptě devět krokodýlích kosterních pozůstatků včetně fragmentů lebek a uvolněných zubů.

Neznámá součást pohřebních hrobek

Dr. Patryk Chudzik, vedoucí archeologických vykopávek Polského centra středomořské archeologie na Varšavské univerzitě pracující na thébské nekropoli, řekl polské tiskové agentuře: „Je to jedinečný objev, protože až dosud byli krokodýli neznámou součástí pohřebních hrobek v Egyptě.“

Do té doby pouze v chrámech

Až dosud byly mumie těchto nebezpečných zvířat nalézány v chrámech. Současné objevy ukazují, že pozůstatky krokodýlů byly součástí vybavení hrobů, a proto měly magický význam. Místo mumifikace byly krokodýlí hlavy zabaleny do látek a nebyly podrobeny žádné další úpravě.

Objevy ze dvou hrobek

Objevy pocházejí ze dvou hrobek. První představovala hrob kancléře Chetiho, jednoho z nejvýznamnějších úředníků z doby faraona Mentuhotepa II. (2055–2022 př. n. l.). Druhá, anonymní hrobka, pravděpodobně patřila vezírovi sloužícímu u faraona.

Staroegyptský bůh Sobek

Archeologové nekropoli zkoumají od roku 2013. Podle archeologů je pravděpodobná teorie, že krokodýlí hlavy měly pomáhat zesnulým na jejich cestě do posmrtného života. Ve starověkém Egyptě byli krokodýli předmětem uctívání a důkazem toho snad je, že staroegyptský bůh Sobek byl zobrazován jako krokodýl nebo jako člověk s krokodýlí hlavou.

Sobek-Ra

Sobek získal vysoké postavení v panteonu díky egyptskému synkretismu a někdy byl nazýván Sobek-Ra, díky čemuž se stal také slunečním božstvem. Ra byl jedním z nejvýznamnějších egyptských bohů.

Reklama

Strach z krokodýlů

Zvířata jako byl krokodýl však také vyvolávala strach, protože ráda trávila čas na písečných březích Nilu a lovila své oběti v nilských kanálech.

Magie formy Sobek-Ra

Chudzik vysvětlil, že starověká kouzla napsaná v textech pyramid a sarkofágů ukazují víru, že duše zemřelého, v jehož hrobce byly nalezeny krokodýlí hlavy, byla chráněna Sobekem a jeho společnou formou Sobek-Ra. Sobek byl spojován s faraonskou mocí, plodností a vojenskou zdatností, ale navíc sloužil jako ochranné božstvo s apotropaickými vlastnostmi, vzývané zejména k ochraně před nebezpečím představovaným Nilem... Sobek se proslavil tím, že byl uctíván první faraonkou jménem Nebty Sat-Sekhem-Nebet – Tawy Sobekneferu.

Zkoumání role pozůstatků plazů při pohřebních obřadech

Pozůstatky pocházely z mladého dospělého krokodýla měřícího kolem dvou metrů. Objev nyní otevírá cestu pro zkoumání role pozůstatků plazů při pohřebních obřadech ve starověkém Egyptě.

Reklama
Reklama