Nejhorší koření v omáčce? Zničí vám chuť během pár minut

Nejhorší koření v omáčce? Zničí vám chuť během pár minut

Foto: Odua Images / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Není nad omáčku. Voňavou. Sametovou. Dokonale ochucenou. Nezáleží na tom, jestli vaříte poctivou českou klasiku. Nebo vymýšlíte experimenty hodné michelinské hvězdy. Jedno je jisté: koření hraje v omáčkách hlavní roli. Je tu ale jedno nenápadné, avšak silné koření, které dokáže napáchat škody.

Obsah článku
  1. Nevinná špetka
  2. Pozor: přebíjí chuť a přináší trpkost
  3. O jakém koření je řeč?
  4. Proč tymián v omáčkách zklame?
  5. Omáčka si zaslouží něhu, ne dominanci
  6. Kam tymián (ne)patří?

Nevinná špetka

Možná ho používáte i vy. Má totiž skvělou pověst. Je voňavé, přírodní a tradiční. Má nádech jižního slunce. Dáváte ho do masa. Na brambory. K rybě. A někdo i do polévky. Možná jste ho zkusili i do smetanové omáčky. Jenže to byla fatální chyba.

Pozor: přebíjí chuť a přináší trpkost

Řeč je o koření, které je tak výrazné, že i jedna malá snítka dokáže úplně přebít chuť celého pokrmu. Ne, není to kari. Ani skořice. To byste poznali hned. Tohle je mnohem rafinovanější hráč. Začne nenápadně. Nejprve vám připadá, že tomu jídlu chybí říz. A tak přihodíte další špetku. A další. Jenže čím víc přidáváte, tím víc se z původně lahodného pokrmu stává kořeněná záhada.

O jakém koření je řeč?

Abychom nezdržovali. Ani vás dál nenapínali. Ten malý pachatel velkých kuchyňských zločinů se jmenuje tymián. Ano. Je to ten oblíbený, voňavý, zdánlivě neškodný tymián. Čerstvý i sušený. Skvělý k jehněčímu, pečeným bramborám nebo do francouzské cibulačky.

Ale do omáček? Tam už to chce hodně opatrnosti. Pokud nejste zrovna šéfkuchař v Provence, je lepší se mu v omáčkách vyhnout obloukem.

Proč tymián v omáčkách zklame?

Jeho chuť je silná a snadno přebije jemné nuance. A právě na nich omáčky stojí. Navíc, pokud ho nepovaříte dostatečně dlouho, zůstane hořký a drsný. A místo kulinářského zážitku vás čeká rozpačitá chuťová nejistota.

Kam tymián (ne)patří?

  • Nesvědčí mu klasické české omáčky jako svíčková, koprovka, houbovka.
  • Nehodí se ani do jemných smetanových omáček nebo jídel s máslovým základem.
  • Naopak skvěle funguje v rajčatových a bylinkových omáčkách, do kterých ho přidáte hned na začátku vaření a necháte ho pracovat.

Omáčka si zaslouží něhu, ne dominanci

Nebojte se experimentovat. Nicméně v kuchyni (stejně jako v životě) platí, že všeho moc škodí. Tymián může být vynikající pomocník. Ale jen pokud mu dáte správný prostor. Jinak vám z dokonalé omáčky udělá trpkou zkušenost.

 

Reklama
Reklama