Mentální únik: Ulevte si od bolesti hlavy a migrény

Mentální únik: Ulevte si od bolesti hlavy a migrény

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Bolest hlavy je jedním z nejčastější neurologických onemocnění v populaci. Různé typy bolestí hlavy občas postihnou přes 90 % populace.

Nejčastějším zástupcem cévních bolestí hlavy je migréna. Migrenózní bolest je obvykle charakterizována bolestí na jedné či obou polovinách hlavy, nevolností a někdy poruchami vidění.

Pouze některé bolesti hlavy vyžadují pozornost lékaře. Ty při vyčerpání, nevyspalosti či po alkoholovém excesu vymizí spontánně nebo po běžných analgetikách. Než po nich však sáhnete, naučte se uzdravit správným dýcháním a relaxací těla i mysli.

Na každé cvičení si najděte klidné místo, kde vás nic nebude rozptylovat, a zahajte ho krátkou relaxací. Uvědomte si pozici svého těla, body, kterými se vaše tělo dotýká podložky, a postupně celé tělo uvolněte. Potom přesuňte svoji pozornost k dechu a zvolněte také proces dýchání. Cílem je uvolnit napětí v těle, uvědomit si a procítit celé tělo.

1. Hluboké dýchání

Zkuste se soustředit na místo těsně pod pupkem, kam nadechujte vzduch, dokud nebude dutina břišní „naplněna“. Při vydechování břicho povolujte, jako by se vypouštěl balónek. Celé to nějakou dobu pomalu opakujte. S každým dlouhým a pomalým výdechem se budete cítit uvolněnější.

2. Rytmické dýchání

Reklama

Krátké a zrychlené dýchání představuje stav značného napětí. Zkuste zpomalit a velmi dlouze a pozvolna dýchat. Pravidelně střídejte nádechy při počítání do pěti a stejně tak počítejte u výdechu. Během cvičení zkuste věnovat pozornost přirozenému procesu relaxace vašeho těla.

3. Progresivní uvolnění svalů

Soustřeďte se na sebe a dýchání. Pomalu se nadechněte a vydechněte. Nyní si v duchu uvědomte celé své tělo. Zaměřte se na problémové zóny, bolavé svaly, záda nebo v našem případě hlavu. Nyní ji uvolněte a povolte napětí. Hlavou opisujte kruh, střídejte směry a zároveň pohybujte rameny dopředu a dozadu. Myslete při tom na něco příjemného, relaxace bude účinnější.

4. Vizualizované dýchání

Jednoduše zavřete oči, pomalu dýchejte a myslete na to, co děláte. Zkuste se synchronizovat se svým tělem, a když vstoupíte do fáze uvolnění, zažeňte všechnu negativní energii a myšlenky. Dýchání musí být přirozené. Představte si vzduch vstupující do nosních dírek, pohybující se uvnitř plic, prožívejte rozšiřování a stahování hrudníku a břicha. To stejné udělejte při výdechu. Při každém opakování se vaše tělo bude cítit o něco odpočatěji.

5. Relaxace s hudbou

Poté, co jste se soustředili na dechová cvičení, si pusťte na pozadí vaši oblíbenou hudbu, která zklidní vás i vaše nervy. Někomu vyhovují audio nahrávky písniček nebo s pokyny k relaxaci, jinému pouze instrumentální skladby, které se sladí s relaxačním režimem.

Reklama
Zdroj článku:
healthygeorge.com
Reklama