Luxusní knedlíky s vajíčkem: Vůbec netušíte, jak perfektně se dají udělat

Luxusní knedlíky s vajíčkem: Vůbec netušíte, jak perfektně se dají udělat

Foto: Roman Bjuty / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Neuvěřitelné retro, na které se zapomíná. Ale knedlíky s vajíčkem si rozhodně cestu do zapomnění nezaslouží. Mohou být luxusním jídlem, které má má mnoho hebkých podob.

Obsah článku
  1. Staré, nebo měkké?
  2. Kouzlo důkladného osmahnutí, aby zkřehly
  3. Kouzlo hebkých vajíček
  4. Kouzelní pokračuje, bylinky
  5. Hladivé se sýrem
  6. Hladivé se slaninou
  7. Skvělé se zelím

    Tohle jídlo rozhodně stojí za to. Patří do zlatého fondu retro jídel, na která se zapomíná. Ale když se vzpomínky opráší, nebudete litovat. Tak jak na to, aby knedllíky s vajíčkem nadchly?

Staré, nebo měkké?

Jakékoliv. Platí, že lepší jsou trošku tvrdší, protože drží lépe tvar a při tepelném ohřevu uvnitř změknou. Na povrchu budou hezky křupavé. Ale potřebujete-li, zvládnete dobrotu i s měkoučkými knedlíčky. Při jejich přípravě na ně netlačte a spíše je jemně opékejte ze všech stran. Budou mráčkově nadýchané.

Skvělé jsou i karlovarské knedlíky. Můžete si jich doma udělat více, dát do mrazáku a pak vytáhnout jen kvůli dobrotě s názvem knedlíky s vajíčkem.

Kouzlo důkladného osmahnutí, aby zkřehly

Nespěchejte na ně. Otáčejte každý kousek zvlášť. Při opékání použijte máslo nebo olivový olej. Knedlíky jsou chuťově velmi neutrální, takže použitý tuk jim dodává tu největší část chuti. S nekvalitním tukem celé jídlo lehce zkazíte. 

Knedlík
Knedlík | Zdroj: Breitformat / Shutterstock

Kouzlo hebkých vajíček

Vajíčka rozkvedlejte, přidejte do nich trochu smetany nebo rozpuštěného másla. Tím docílíte rovnoměrného rozprostření po knedlíčcích a jídlo bude heboučké.

Kouzelní pokračuje, bylinky

Ačkoliv je základní varianta, jen osolená a opepřená, perfektní, lidé rádi experimentují.  Jaké bylinky by se hodily do knedlíkové rozkoše? Petrželka nebo řeřicha pro křehkost a šťavnatost. Výborný je také muškátový oříšek, který celé jídlo hezky rozehřeje. 

Hladivé se sýrem

Čedar nebo parmezán dokáže pozvednout opékané knedlíky na vyšší úroveň. Sýr lze zamíchat přímo do rozšlehaných vajec, nebo jím až posypat hotové jídlo.

Naprosto bombastický je přimíchaný tavený sýr! Zvyklosti se mění, tohle rozhodně není retro, ale proč ne? 

Hladivé se slaninou

Opečená slanina se na knedlíky také hodí. Když ji zkombinujete i se sýrem, tak máte v podstatě velmi plnohodnotné jídlo, které dokonale zasytí. 

Skvělé se zelím

Pokud máte rádi kysané zelí, neváhejte ho do nich přidat. Klidně i kimči může být báječnou přílohou. Pevnější druhy knedlíků, jako je třeba karlovarský, se k takové úpravě ideálně hodí.

        
Reklama
Reklama