Za socialismu byla plná lednička běžný standard. Teď je to výsada
Často slýcháme nebo čteme stesky, že jsou potraviny drahé a plná lednička není standard. Za socialismu měli lidé ledničky plnější. Jídlo bylo levnější... Co je na tom pravdy?
Historik jídelního stylu Martin Franc říká, že tato doba byla konzervativní, všichni jsme tedy v ledničkách měli přibližně to samé.
Každopádně se o této době dá říct, že jsme jedli jednotněji.
říká… pro e15.cz. Výraznější rozdíly v jídelníčku nebyly.
Ledničky jednotlivých domácností se příliš nelišily.
Vzpomenete si, co lidé dříve v ledničkách měli?
Konkrétní obsah ledniček je ale znatelně jiný dnes než kdysi. Dříve se nakupovalo obecně menší množství jídla do zásoby. Nemělo takovou trvanlivost, nebyl tak široký sortiment.
Co se koupilo, to se obyčejně muselo do několika dnů spotřebovat. Typicky to byly třeba jogurty. Pudingy a jiné jen laskominové dezerty v podstatě neexistovaly, případně se pekly, vařily domácí. Standardně tak v lednici byly čerstvé uzeniny, které snadno podléhaly zkáze.
Mléko, mléčné výrobky, domácí kompoty, případně zavařené maso. Máslo, sádlo. Sezónní ovoce, zelenina.

Některé věci dnes již do ledničky nedáváme
Například trvanlivé mléko vůbec neexistovalo, takže i případné zásoby mléka na delší dobu musely být v lednici. Mnoho z toho, co dnes můžeme mít kvůli konzervačním látkám mimo chladničku, dříve být nemohlo. Mrazáky mohly být odhadem podobně velké. Zatímco dříve se mrazilo ovoce, zelenina, případně maso, dnes je mrazák často plný polotovarů.
Pokud někomu mrazák nestačil, kupovaly se mrazáky pultové. Byly ideální na velké zásoby ze zahrad nebo zabijačky.
Nebyly dříve ledničky obsahově menší?
Byly. Mnoho domácností mělo i poloviční lednice než máme dnes. Obří americké lednice neexistovaly. Pak snadno mohlo působit, že lednička byla stále plná.
A co dalšího bylo jinak?
- Jídlo v restauracích bylo dostupnější, fungovaly sítě bufetů a hospod nižších cenových kategorií.
- Jedlo se více masa (kolem roku 1989 se jedlo na osobu o pětinu více masa než dnes)