Jak je to s lidským samovznícením. Některé hypotézy jsou vědecky potvrzeny

Jak je to s lidským samovznícením. Některé hypotézy jsou vědecky potvrzeny

Foto: Internet Archive Book Images, Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Fenomén samovznícení člověka je poměrně novou záhadou, kterou se až dnes daří alespoň částečně vysvětlit za pomocí vědy. Přesto však okolo tohoto jevu stále panuje spousta tajemna.

Doložené příklady lidského samovznícení jsou zatím stále sporadické, přesto se však tu a tam objevují. Vědci tak dokázali shromáždit dostatek důkazů k tomu, aby potvrdili, že viníkem je pravděpodobně methan či jiný druh biologického zdroje paliva, který se nashromážděním dokáže vznítit, přičemž tak nešťastník doslova začne hořet zevnitř.

Napáchané škody

Jednou z nejzáhadnějších věcí na celém procesu je to, jak malé vnější škody požár zanechá. S výjimkou oběti se další škody na místě takto vzniklého požáru vyskytují jen zřídka. Aby lidské tělo shořelo nejen na popel, musí být teploty extrémní, přesto je velká část místa požáru často nedotčena. To pouze více poukazuje na fakt, že oheň pochází zevnitř člověka, a nikoliv z vnějšího zdroje.

Co způsobuje samovznícení člověka

Jednu z teorií o samovznícení představil cambridgeský biolog Brian J. Ford. Profesor Ford provedl řadu pokusů, aby přišel této záhadě na kloub, a vyslovil myšlenku, že za určitých podmínek se lidské tělo chová jako obrácená svíčka. Princip hoření svíček spočívá v tom, že vnitřní knot svíčky reaguje na vnější vosk a udržuje svíčku v plamenech.

V případě samovznícení pak Ford věří, že tělesný tuk člověka funguje jako palivo a jeho oblečení, nebo dokonce vlasy přebírají roli knotu. Jak se tuk rozpouští vlivem vznikajícího tepla, vsakuje se do oděvu a udržuje stálou teplotu, což způsobuje, že tělo hoří mnohem pomaleji.

První hlášený případ: Polonus Vorstius

První známý případ samovznícení člověka pochází z Itálie někdy z konce 14. století. Polonus Vorstius byl jen dalším italským rytířem, který by v davu příliš nevynikal. Stejně jako mnoho mužů té doby si užíval společnosti žen, pití co největšího množství alkoholu v co nejkratší době a zpěvu. Zprávy hovoří o tom, že se napil vína, poté se rozkašlal a následně na místě vzplál.

Reklama

Nejnovější případ

V průběhu let bylo zaznamenáno několik případů samovznícení člověka, které se staly známými. Jedním z posledních byl případ irského důchodce Michaela Fahertyho. K tomu došlo teprve v roce 2010. Přestože byl nalezen s hlavou v blízkosti otevřeného krbu, samotný krb nezpůsobil požár, který si vyžádal jeho život. Urychlovače a cizí zavinění byly rychle vyloučeny.

Samovznícení v soudních sporech

V roce 1725 objevil pařížský hostinský v kuchyni hostince ostatky své manželky. Byla proměněna v hromádku popela, ale dřevěné nádobí, které ji obklopovalo, zůstalo nespálené. Podezření okamžitě padlo na vdovce, který byl souzen a shledán vinným z vraždy. Využil svého práva odvolat se proti rozsudku a tvrdil, že jeho čin byl způsoben návštěvou Boha. Své odvolání vyhrál.

Novější pokus o soudní spor v Americe nebyl tak úspěšný. Jack Angel byl v roce 1974 přijat do nemocnice s těžkými popáleninami. Angel inicioval žalobu v hodnotě 3 milionů dolarů na výrobce láhve s horkou vodou, kterou používal. Když ho vyšetřil lékař, zjistil, že popáleniny vznikly uvnitř. Jakmile se to dostalo na veřejnost, Angel změnil svou výpověď a tvrdil, že usnul a probudil se s popáleninami. Snažil se tak na situaci vydělat, což mu úplně nevyšlo.

Ne každý věří, že samovznícení člověka se skutečně dějí. Mnozí trvají na tom, že všechny požáry lze vysvětlit, pokud je znám zdroj zapálení. Tento zvláštní jev tak zůstává stále nedostatečně objasněn.

Reklama
Reklama