V našem kvízu si můžete připomenout písně z oblíbeného českého zpěvníku Já písnička 2

V našem kvízu si můžete připomenout písně z oblíbeného českého zpěvníku Já písnička 2

Foto: PopTika / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Já písnička 2 je zpěvníkem navazujícím na úspěšný první díl. I tento obsahuje hned několik desítek známých českých písní. Pojďte si je s námi v kvízu připomenout.

Díky chorálním notacím známe tradici českých písní

Zpěvník Já písnička 2 byl vydán v roce 2002. Aby k tomu ale mohlo vůbec dojít, bylo před mnoha stovkami let nutné jednotlivé písně zapsat. Kromě ústního předávání je totiž většina písní zaznamenána i v hudebních knihách. Rukopisy, zpěvníky nebo takzvaná česká chorální notace jsou díla, ve kterých najdeme nejednu tradiční skladbu s dlouholetou historií.

Rukopis Národního muzea představuje způsob českého notopisu

Vůbec nejstarší dochovanou knihou, která se momentálně nachází v Národním muzeu, je kniha s názvem Rukopis Národního muzea. Kromě některých chorálů tato kniha také představuje způsob, jakým byl vytvářen český notopis. Není sice úplně jasné, kdo byl autorem této notace, rozhodně se ale jednalo o odborníka v hudební oblasti.

Eliška Rejčka nechala vytvořit knihu chorálních zpěvů

Cenou knihou obsahující i část chorálních zpěvů je Antifonář královny Rejčky. Ta vznikla ve 14. století na popud české královny Alžběty Rejčky a byla věnována starobrněnskému klášteru cisterciaček. V dnešní době je cennou památkou obsahující nejednu píseň z dob dávno minulých. Mimo jiné se v ní objevují také žalmy klášterní knihovny v Rajhradě nebo takzvané lekcionáře. Tedy tradiční úryvky z Bible, které nejčastěji zaznívají při běžných modlitbách.

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama