Mocný král Richard III. Jeho ostatky byly objeveny teprve nedávno... na parkovišti

Mocný král Richard III. Jeho ostatky byly objeveny teprve nedávno... na parkovišti

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Příběh nalezení ostatků anglického krále Richarda III. zpětně vyvolává úsměv na tváři. K jejich odhalení vedla podivuhodná série náhod, která vyústila v jeden z nejvýznamnějších archeologických nálezů 21. století.

Král Richard III. vládl Anglii v letech 1483–1485. Ačkoliv se nejednalo o dlouhé období, jeho vláda byla proseta celou řadou historicky významných událostí. 22. srpna roku 1485 pak Richard III. padl v bitvě u Bosworthu, která je považována za pomyslné vyvrcholení slavné války růží. Po jeho smrti byly ostatky převezeny do Leicesteru, kde byl král následně pohřben v místním františkánském kostele.

K nalezení hrobu vedla předtucha a symbol R

Místo přesného umístění kostela – a tedy i Richardova hrobu – se bohužel nedochovalo. V roce 2004 navštívila lokalitu Leicesteru Philippa Langleyová, spisovatelka, jež byla zároveň nadšenkyní do života Richarda III. Když pak vstoupila na jedno z parkovišť určené pro centrum sociálních služeb, ucítila prý zvláštní nepopsatelný pocit. O rok později se na parkoviště vrátila a pak si všimla, že jedno z parkovacích míst je přemalováno písmenem R. Písmeno sice zkracovalo anglické slovíčko pro vyhrazené parkování, Langleyová to však brala jako znamení.

V průběhu následujících několika let se Langleyová spolu s historikem Johnem Ashdown-Hillem rozhodla místo pravděpodobného hrobu Richarda III. přesněji lokalizovat. Podařilo se jim nasbírat dostatečné množství literárních i jiných zdrojů, na základě nichž se Philippa roce 2011 obrátila na archeology z Leicesterské univerzity a vyzvala je, aby místo prozkoumali.

Vykopané ostatky skutečně patřily anglickému králi

V srpnu 2012 se začalo kopat. Během několika hodin bylo nalezeno hned několik lidských ostatků. Jedna z koster pak měla zakřivenou páteř odpovídající známé skolióze Richarda III. a vykazovala známky zranění z boje. Kostra byla exhumována a byl zahájen proces formální identifikace. Odborníci z Leicesterské univerzity použili vzorky DNA, aby tak výsledky analýzy porovnali s žijícími potomky Richarda III. Za pomoci uhlíkového datování se pak podařilo stáří ostatků určit do let 1455–1540. I tento důkaz tak nasvědčoval tomu, že se může jednat o zesnulého krále. Dále bylo zjištěno, že kosti patří muži zhruba mezi 20. a 30. rokem života, přičemž Richard III. zemřel ve věku 32 let.

Hrobka krále Richarda III. v katedrále v Leicesteru.
Hrobka krále Richarda III. v katedrále v Leicesteru. | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

V únoru 2013 tým oznámil, že téměř kompletní kostru definitivně identifikoval jako kostru Richarda III. Své závěry pak tým vědců publikoval v prestižním časopise Nature.

V současnosti stojí na místě návštěvnické centrum

Zkoumání kostry poskytlo Univerzitě nový pohled na život a smrt Richarda III. a zpochybnilo líčení některých historiků o tom, že král byl podstatně více zdeformovaný. Ačkoli zakřivená páteř jeho kostry ukazuje, že trpěl skoliózou, neměl seschlou ruku ani další detaily, které mu některé charakteristiky připisují.

Návštěvnické centrum krále Richarda III. bylo otevřeno o pouhých 20 měsíců později, v červenci 2014, a v březnu 2015 byly ostatky krále Richarda III. oficiálně znovu pohřbeny v Leicesterské katedrále naproti návštěvnickému centru.

Reklama
Reklama