Máte gen tloustnutí? Vědci jsou blíže léku proti otylosti, přejídání bude bez následků

Máte gen tloustnutí? Vědci jsou blíže léku proti otylosti, přejídání bude bez následků

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Víte, co se skrývá pod názvem IRX3? Pravděpodobně ne, přitom jde o věc, která výrazně ovlivňuje váš život. Je to označení genu, který má na svědomí nadváhu. Možná jednou budeme v klidu v noci vyjídat ledničku, aniž bychom přibrali.

Nepřibíraly

Gen tloušťky se podařilo identifikovat vědcům z Torontské univerzity. Ten kóduje protein s názvem IRX3 a dokáže regulovat metabolismus a energetický výdej. Během výzkumů se zjistilo, že myši, které tento protein nemají, jsou v průměru o 30 % štíhlejší. Nejenže byly štíhlejší než ty ostatní, ale nemusely pro to ani nic udělat. Klidně žraly tolik, kolik jejich tučnější kamarádky, a ani s fyzickou aktivitou to nepřeháněly.

Přejídání bez následků

Na to, aby takové myši výzkumníci vyšlechtili, nejprve jim odebrali gen IRX3, který je zodpovědný za výrobu zázračného proteinu. Vědci začali tyto myšky krmit potravou s vysokým obsahem tuků a čekali, co se stane. S těmi, kterým chyběl protein IRX3, to ani nepohnulo. Stále měly stejné hladiny tuků a udržely si svou starou štíhlou linii. Myšky, které protein měly, dopadly o něco hůře. Svoji hmotnost téměř zdvojnásobily. Hubenější myši navíc mnohem lépe zpracovávaly glukózu a v jejich tukových tkáních bylo více hnědého než bílého tuku. Nejenže jim tedy nehrozila obezita, ale byly dobře chráněny i před cukrovkou.

Tučný gen

S tloušťkou se už delší dobu spojuje další gen. Označuje se jako FTO, nachází se na šestnáctém chromozomu a kóduje enzym se stejným názvem. Již v minulosti vědci vysvětlili část obezity u populace právě na základě tohoto genu, dlouho však netušili, jaké mechanismy se za jeho působením na naši linii skrývají.

Reklama

Při výzkumech na myších se ukázalo, že právě s genem FTO souvisí i protein IRX3, jehož nedostatek chránil testované myši před nadměrným přibíráním. FTO a IRX3 na sebe působí, i když jsou od sebe v genomu podstatně vzdálené, a proto se mezi nimi nedařilo dlouho najít souvislost. Gen FTO působí jako jakýsi ovladač ke spuštění nebo k zastavení produkce proteinu IRX3. Pokud je tento gen zmutovaný, fungování proteinu IRX3 se naruší a myši mohou začít nekontrolovatelně přibírat.

Lék proti otylosti

Výsledky u myší se pak podařilo zopakovat i na lidských buňkách zkoumaných v laboratoři. Jde však jen o první krok na dlouhé cestě. Odborníci se nyní pokusí dešifrovat, jak přesně tento protein působí na úrovni našich buněk. Teprve když se jim to podaří, budeme o něco blíže k tomu, abychom dokázali vyrobit i lék proti otylosti.

Než budou v lékárně

Vědci mimo jiné odhalili, že FTO a IRX3 na sebe vzájemně působí u myší, lidí a jednoho druhu kaprovité pruhované ryby, přezdívané také zebřička, což by znamenalo evoluční propojení tohoto působení, které může existovat tisíce let.

Nabídka je lákavá

Otázkou zůstává, do jaké míry by nový lék fungoval na lidech a jaké by měl vedlejší účinky. Přece jen, zkuste najít v přírodě obézní zebřičky nebo myš. Obézní myši se podařilo vyprodukovat jen jejich cíleným výkrmem. Tak nějak se to podařilo dosáhnout i u lidí. Nabídka na první tabletku, která bude skutečně fungovat a dovolí nám cpát se, i když máme geny tloušťky, je lákavá. Než se sebou začneme experimentovat, zůstávají nám staré dobré osvědčené metody. Trochu méně jíst a trochu více se hýbat.

Reklama
Zdroj článku:
magazin.pluska.sk
Reklama