Část dětství prožil v sirotčinci. Později si Edgar Allan Poe užíval zhýralého života. Jeho skon je opředen nejasnostmi

Část dětství prožil v sirotčinci. Později si Edgar Allan Poe užíval zhýralého života. Jeho skon je opředen nejasnostmi

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nevermore! Havrana od E. A. Poea není třeba představovat, avšak znáte krutou pravdu za příběhem tohoto známého autora?

Edgar Allan Poe – sirotek

Hororová, depresivní, temná a tajemná. Tak lze nazvat tvorbu romantistického spisovatele E. A. Poea. Jeho povídky a básně jsou často zahaleny tajemstvím a smutkem. Víte však, že spousta dílků jeho tvorby bylo inspirováno právě Poeovým vlastním životem?

Poe se narodil kočovným hercům roku 1809 v americkém Bostonu. Rok po jeho narození Edgarův alkoholický otec opustil rodinu a matka zemřela rok poté na tuberkulózu. Tak se stalo, že tříletý Edgar skončil v sirotčinci, odkud si jej po krátké době vzali bohatí manželé Allanovi, kteří pocházeli z Richmondu.

Kvůli pracovním důvodům se rodina na nějaký čas přestěhovala do anglického Liverpoolu. Edgar zde získal vzdělání v internátní škole v Londýně a postupně i v dalších dražších školách. Toto město a země byly později pro Poe obrovskou inspirací v jeho tvorbě.

Pět let poté se Poeovi vrátili zpět do amerického Richmondu a Edgar pokračoval ve studiu na nově otevřené Univerzitě Virgínské v Charlotesvillu. Již v této době oplýval různými zájmy, psal básně a byl oblíbeným a úspěšným studentem. To však byla strana, kterou viděli ostatní.

Samotný Poe v této době začal pít a spadl do hazardu. Jeho bratr odmítl za něj dluhy zaplatit, a tak byl Edgar nucen, z finančních důvodů, univerzitu opustit.

bird
Havran od E. A. Poea | Zdroj: Wellcome Library, London / Creative commons, CC-BY

Pátrání po svém původu

Po odchodu z univerzity Poe ještě vyzkoušel vykoušel vojenskou akademii ve West Pointu, avšak nedokázal se podřídit vojenské disciplíně a tuto školu také opustil. V této době se také rozešel se svým nevlastním otcem, načež se snažil najít svou vlastní rodinu. Tohoto cíle dosáhl a začal žít se svou babičkou, tetou, bratrem, sestrou a sestřenicí v Baltimoru.

Reklama

16. května 1836 si svoji sestřenici, Virginii Elizu Clemm, vzal za ženu. Bohužel, šest let po svatbě byla Virginii diagnostikována Tuberkulóza a ona této nemoci roku 1847 podlehla.

Záhadná smrt E. A. Poea

Poeova smrt dodnes zůstává záhadou, a proto je nutné se na ni kouknout s větší detailností. V červnu 1849 měl Poe v plánu vycestovat za cílem získat finanční prostředky, pro svůj literární časopis, který chtěl vydat. 27. září měl Poe nastoupit na trajekt z Richmondu do Baltimoru, a poté pokračovat na své cestě do New Yorku.

Noc před odplutím trajektu však navštívil lékaře kvůli horečce. Následujících pár dnů je opředeno velikou záhadou, neb se o nich skoro nic neví.

Poe se sice na své cestě dostal do Baltimoru, do New Yorku však již nepokračoval.

Jeho fyzický stav byl příšerný, nedokázal odpovídat a komunikovat a přihlížejícím připadal otupělý z alkoholu. Nějaký čas na to byl Edgar přijat do nemocnice. Tam byl přijat za podivných okolností, kdy na sobě neměl své vlastní šaty (místo obvyklého černého kabátu nosil laciný, špatně padnoucí oblek a slamák).

V nemocnici Poe prodělávál různé halucinační stavy a když byl vzhůru, mluvil nesmysly. 7. října, roku 1849, zemřel. Baltimorské noviny záhadně publikovaly, že příčinou smrti bylo překrvení mozku.

Ohledně příčiny Poeovy smrti panuje spousty teorií. Nejpravděpodobnější z nich říká, že jeho smrt způsobil nadměrný a dlouhodobý příjem alkoholu. Doktor J. E. Snodgrass, který přijal Poea do nemocnice v Baltimoru, věřil, že Poe v posledních letech svého života hodně pil a způsoboval tím svému mozku různé delirijní a přetížené stavy.

Jako další příčiny smrti jsou zvažovány také nemoce, kterými Poe trpěl. Mezi ně patří srdeční potíže, epilepsie a tuberkulóza, přičemž Poe byl diabetik. Jedna z nejpravděpodobnějších hypotéz o Poeově smrti, se kterou přišel doktor z Marylandské Univerzity, zní, že Poe mohl zemřít na vzteklinu. Tomu by nasvědčoval fakt, že Poe byl hospitalizovaný mezi pacienty s vysokým stádiem vztekliny a že podle nemocničních záznamů měl Poe problémy s pitím vody.

Reklama
Reklama