Ano, nebo ne: Odpovězte správně na jednoduché otázky v našem kvízu a zjistěte, jak jste na tom s všeobecným přehledem

Ano, nebo ne: Odpovězte správně na jednoduché otázky v našem kvízu a zjistěte, jak jste na tom s všeobecným přehledem

Foto: ChristianChan / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Všeobecný přehled je něčím, co se s nabíráním informací a zvyšujícím se věkem obvykle zvyšuje. Každý z nás je přeborníkem v jiných oblastech. Některé informace by ale měl mít každý z nás. Vyzkoušejte náš kvíz a zjistěte, zda jste ve formě.

Američtí prezidenti mají historii již od 18. století

I přesto, že žijeme v České republice, Spojené státy jsou natolik obrovské a jejich historie natolik důležitá, že bychom měli vědět také něco málo o amerických prezidentech. Pojďme si nyní některé z nich představit.

Washington začínal jako plantážník na tabákové farmě

Začneme tím vůbec prvním. Tím nebyl nikdo jiný než muž vytesaný do skalního masivu hory Mount Rushmore v Jižní Dakotě Georg Washington. Psal se 30. duben roku 1798, když tento muž poprvé stál na jednom z newyorských balkónů a skládal přísahu prezidenta Spojených států amerických. Tehdy byl jednohlasně zvolen jako vůbec první prezident. Prezidentem se stal poté, co dokázal jako vrchní velitel kontinentálních milic dopomoci Americe k vítězství ve válce za nezávislost. Jeho kariéra ale začínala ve Virginii, kde jako plantážník pěstoval tabák. Nakonec se ale dokázal hned dvakrát za sebou stát prezidentem jedné z největších zemí světa.

Barack Obama byl první afroamerický prezident USA

To se povedlo také právníkovi Baracku Obamovi. Ten se, stejně jako George Washington, stal americkým prezidentem na dvě volební období. A sice v letech 2009–2017. Byl to také vůbec první Afroameričan, který se stal prezidentem této země. Svou politickou kariéru začal v Demokratické straně již v roce 1992. Mezi jeho další úspěch patří i obdržení Nobelovy ceny za mír. Ta mu byla udělena v roce 2009.

Trump se stal prezidentem bez politických zkušeností

Do dalšího volebního období byl prezidentem zvolen poněkud kontroverzní americký republikánský politik Donald John Trump. Ten byl prezidentem v letech 2017–2021. Jeho boj s Hilary Clintonovou byl poměrně náročný, i tak ale Trump dokázal volby vyhrát, a stát se tak vůbec nejstarším zvoleným prezidentem. Pozoruhodné je, že Trump neměl před svým zvolením žádnou politickou minulost. Po celý svůj život se věnoval především podnikání. Vidět jej můžeme i v americkém komediálním vánočním filmu Sám doma 2: Ztracen v New Yorku. Trump by jinak nepovolil natáčení tohoto filmu v jednom ze svých hotelů.

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama