Vědci se neshodnou, zda by mohla 5000 let stará hvězdná mapa být důkazem ztracené vyspělé civilizace

Vědci se neshodnou, zda by mohla 5000 let stará hvězdná mapa být důkazem ztracené vyspělé civilizace

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jednou ze současných největších záhad je kámen Cochno v západním Durbantoshiru ve Skotsku. Nejde o obyčejný kámen, neboť jeho povrch je pokrytý spoustou spirál, geometrických designů a dalších složitých obrazců a vzorců.

Nečekaný objev

Na rozdíl od jiných mystérií moderní doby se kámen Cochno propracoval ke slávě relativně pozdě. První záznam o něm roku 1887 vyhotovil reverend James Harvey, který kámen objevil na polích na okraji Clydebanku, a všiml si, že na sobě má 90 různých prohlubní známých jako „pohárové“ a „prstenové“ značky. Jde o typ dávného umění, které se objevilo na více megalitech a například i na hrobkách. Svět se ale z kamene Cochno nemohl těšit dlouho. O 76 let později, v roce 1965, ho pohřbili, aby ho uchránili před vandaly, kteří do něj vyrývali svá jména, a dokonce na něj malovali.

Památka z dávných dob

Ačkoliv kámen Cochno lidé objevili až v 19. století, rozhodně nejde o novou památku. Věří se, že je skoro pět tisíc let starý. Tomu odpovídá i rytina kříže z předkřesťanské doby. Kromě něj a pohárových a prstenových značek jsou na kameni vytesané otisky dvou párů nohou, každý jen se čtyřmi prsty. Kámen měří působivých 12,8 na 7,9 metru.

Nikdo nic neví

Záhadné obrazce na kameni Cochno doposud nebyl nikdo schopný rozluštit. Archeologové nedokázali potvrdit, co přesně kámen vyobrazuje. Jednou z nejpopulárnějších teorií je, že by se mohlo jednat o mapu hvězdné oblohy zachycující planety a hvězdy, či naopak mapu Země. Další teorie praví, že kámen mohl sloužit jako oltář pro pořádání rituálů. Tomuto přesvědčení do určité míry nahrává skutečnost, že mezi místními je kámen Cochno známý též jako druidský kámen. A druidové, keltští kněží, prosluli tím, že prováděli náboženské a přírodní rituály.

Do třetice všeho dobrého se našli tací, kteří tvrdili, že kámen je ve skutečnosti portálem života a smrti a symbolizuje znovuzrození. Rovněž by symboly na kameni mohly představovat formu písma, jehož přesný význam není současným lidem známý.

Nejpravděpodobněji prozatím vyznívá teorie některých archeologů, že značky a rytiny na kameni jsou formou dávného kamenného umění, které najdeme v mnoha částech světa, například i v Indii, Brazílii a Mexiku, ačkoliv nejrozšířenější je právě ve Velké Británii. Podle odborníků symboly pocházejí z doby neolitu a rané doby bronzové, ale některé z nich mohou mít původ i v době železné.

Reklama

Spojení s mimozemšťany

Populární teorii, že kámen Cochno zachycuje hvězdnou oblohu, někteří vědci dotáhli ještě o kus dál. Dle výzkumníka Alexandra McCalluma značky na kameni připomínají kruhy v obilí, které řada lidí vnímá jako důkaz existence mimozemských civilizací.

Díky tomu se zrodila teorie, že i kámen Cochno by mohl být dílem ztracené vyspělé civilizace, která by mohla, ale nemusela, mít mimozemský původ. Ačkoliv archeologové v nedávných letech kámen Cochno vykopali a znovu ho studovali, doposud se nikomu nepodařilo jeho záhadu rozluštit. Do budoucna nicméně plánují jeho opětovné zkoumání, takže není zcela vyloučeno, že se to někdy nezmění a nedozvíme se, co přesně symboly na kameni znamenají.

Reklama
Reklama