Slyšeli jste už o záhadě krvavých vodopádů?

Slyšeli jste už o záhadě krvavých vodopádů?

Foto: Tithi Luadthong / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na první pohled se jedná o děsivě rudý vodopád, který svou barvou připomíná spíš krev. Krvavé vodopády však nemají s krví jako takovou nic společného. Vědci naopak během posledních průzkumů přišli na konkrétní důvody, proč má tato přírodní památka tak neobvyklý vzhled.

Výron krve z ledovce?

Pokud se na místo krvavých vodopádů dostanete poprvé, pak si pravděpodobně budete myslet, že zde z ledovce vyvěrá obrovský vodopád rudé barvy. Přírodní památka se nachází v McMurdo Dry Valleys na Antarktidě, konkrétně u Taylorova ledovce.

V počátcích pozorování neobvyklého jevu si navíc vědci nebyli jistí, co je příčinou krvavého vodopádu. Tekutina vyvěrající na povrch má totiž teplotu -17 °C, ovšem kromě toho je možné pozorovat malé tání ledovcového pole. K vyřešení problému však vědcům pomohly moderní technologie, hlavně snímky spodní části ledovce.

Jezero pod ledovcem

Pořízené snímky zachytily dosud nepozorovaný jev. Tím byla celá síť podledovcových řek a jezero. Ve všech vodních tocích se navíc nachází silně koncentrovaný roztok soli s vysokým obsahem železa. A právě tato relativně neobvyklá kombinace dodává vodopádu jeho krvavý vzhled a záhadnou pověst.

Kde se uvnitř ledovce vzala voda?

Možná vás napadne, že tekoucí voda se v ledovci nemohla objevit náhodou. Máte pravdu, protože v minulosti bylo na místě Taylorova ledovce slané jezero. Nicméně to je nyní odříznuto od atmosféry právě prostřednictvím zmíněné masy ledu. Jenom pro vaši představu, toto jezero je přibližně 3krát slanější než voda v moři. Navíc se nachází 400 metrů pod zemským povrchem, kde je vyšší teplota.

Proč nemůže voda zamrznout?

Jezero a řeky pod ledovcem jsou plné solného roztoku, jehož teplota tuhnutí je řádově o několik stupňů nižší, než je tomu u běžné čisté vody. Kapalina navíc při tuhnutí uvolňuje nemalé množství tepla, takže vlastně podporuje tání ledu, čímž je umožněn plynulý tok řek i nezamrznutí jezera.

Reklama

Vzhledem k těmto faktům je Taylorův ledovec nejchladnějším ledovcem na světě s neustále tekoucí vodou. Ta je ovšem plná železa, což jí dodává její specifickou barvu připomínající krev.

Taylorův ledovec, zdroj: John Carnemolla / Shutterstock

Proč zrovna červená barva?

Voda pod ledovcem obsahuje kromě vysokého množství soli také železo. Jak kapalina postupně prosakuje na povrch, dostávají se molekuly železa do styku se vzduchem, načež začínají prakticky ihned korodovat. Právě tento fyzikální jev zapříčiňuje lákavou tmavě červenou barvu vodopádu, která tolik připomíná krev.

Děsivý, ale na druhou stranu atraktivní pohled na krvavý vodopád si můžete vychutnat pouze z vrtulníku nebo z výletní lodě, která popluje Rossovým mořem.

Přírodní jevy jsou někdy krásné a děsivé zároveň. Krvavý vodopád je toho skvělým příkladem, i když za jeho barvu může pouze korodované železo.

Reklama
Reklama