V našem rychlém kvízu si ověříte znalosti, které mají žáci 8. třídy

V našem rychlém kvízu si ověříte znalosti, které mají žáci 8. třídy

Foto: Daniel Hoz / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V osmé třídě základní školy se žáci učí nejenom správné psaní písmene s a z na začátku slov. Je probírána také bitva u Slavkova a mnohé další. V našem testu si můžete zkusit, jak byste zvládli 8. třídu vy.

Bonaparte nebyl pouze generálem 

Látkou, kterou žáci dopodrobna probírají v dějepise, je období Napoleona Bonaparta. Život jednoho z největších vojevůdců všech dob byl opravdu pestrý. Od svých dvaceti čtyř let byl generálem, stal se ale také francouzským či italským králem. I přesto, že vyhrál nejednu bitvu, nakonec zemřel ve vyhnanství na ostrově Svatá Helena.

Bonapartova nejznámější bitva proběhla na území dnešní České republiky

Jednou z nejznámějších bitev, kterou Bonaparte dokázal také vyhrát, byla bitva na území dnešní České republiky. Bitva tří císařů, jak se bitvě u Slavkova přezdívá, byla bitva, kde bojovaly hned tři strany. A sice francouzská armáda v čele s Napoleonem Bonapartem, vojáci ruského impéria v čele s carem Alexandrem I. a také oddíly rakouského císařství, které fungovalo pod velením císaře Františka I.

Bitva u Slavkova proběhla 2. prosince roku 1805. Během bojů došlo k úmrtí asi 60 000 vojáků. Vítězem se stala francouzská armáda s Napoleonem Bonapartem. Vzhledem k tomu, o jak krutou bitvu se jednalo, je považována za jednu z největších a také nejkrvavějších bitev na území České republiky. Na počest Napoleonova vítězství byl na místě bitvy postaven památník Mohyla míru. V jeho blízkosti se nachází také muzeum, které je přístupné po většinu dní celého roku.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama