Velké zklamání pro Čechy. Tohle pivo cizinci nechtějí ani vidět
Pivo je náš národní nápoj, na který jsme po právu hrdí. Čeští chmelaři, sládkové a hospodští jsou skutečně mistři svého řemesla. Pojďme se ale na téma podívat z jiné stránky. Věděli jste, jaké značky jsou nejhorší podle turistů?
Historie piva v Česku
Dnešní pivařskou velmoc začali budovat už naši předci v 10. století. V prvopočátcích bylo výsadou především knežích a mnichů. První zmíňky tak pochází z Břevnovského kláštera. Například Plzeňský pivovar tak, jak ho známe, začal fungovat výrazně později. Piva tohoto typu vznikala především v 19.století, kdy se zlepšily možnosti obchodu a dopravy. V Plzni v roce 1842 vyvinuli vlastní techniku sušení sladu nepřímým teplem. Výsledkem tak bylo výborné a svěží pivo, kterým se začaly inspirovat i další pivovary.
Do pivovarnictví a sladovnictví promluvil v našich zemích i komunismus a kapitalismus. První z nich přinesl především zásadní snížení počtu výrobců a omezení výroby mnoha druhů piv. Dominantní v tomto období byly především světlé a tmavé ležáky. Češi měli také omezené možnosti modernizace, a tak museli zachovat staré postupy vaření piva. To se nakonec ukázalo jako jistá výhoda.
Příchod demokracie naopak znamenal rozmach různých firem včetně těch pivovarnických. Začaly tak postupně vznikat dnes oblíbené minipivovary, pivní speciály a nepřeberné množství nealkoholických a slazených moků. Nová doba přinesla i negativní aspekt ve formě privatizace, dnes již státu patří hrstka firem. Jako jediný pivovar se v rukách České republiky udržel Budějovický Budvar. Zda se v našem žebříčku objeví, nebo jej mají turisté rádi, se dozvíte níže.
modernČeské pivovary můžete i navštívit
Pivaři z České republiky mají pravidelně možnost proniknout více do tajů své oblíbené značky. Pivovarníci pořádají různé hudební či specializované akce a objednat můžete také běžnou prohlídku. Nabízí ji řada pivovarů, včetně těch největších.
Na základě vysokého zájmu o tento (ne)alkoholický nápoj vzniká i řada anket a porovnání. Jedno z nich bylo zaměřené na turisty a přední světový web Taste atlas seřadil česká piva dle těch nehorších. A která tedy u turistů opravdu nebodují?
Budějovický Budvar
U Čechu rozhodně poslední příčky neobsazuje, ve zmíněném turistickém žebříčku přesto obsadil třetí místo. Celkové hodnocení piva bylo 3,8 z 5,
Březnický ležák pivovaru Herold
Pomyslnou stříbrnou medaili mezi nejhoršími pivy získává pivovar Herold. Vyrábí se ze sladu, granulovaného chmele odrůdy Žatecký poloraný červeňák, chmelového extraktu, cukru a vody z místních přírodních studní. Jediným současným výrobcem tohoto piva je společnost Pivovar Herold Březnice, která ho vaří od roku 1999. Hodnotitelé dali tomuto produktu 3,7 bodů z 5 možných.
Starobrno
Asi žádné z piv nebudí v Česku tolik emocí, jako Starobrno. Stalo se terčem mnoha vtipů, obyvatelé druhého největšího města a fanoušci této značky na ni ale nedají dopustit. I přesto, že stále patří mezi významné pivovary, obsadilo Starobrno se známkou 3,2 nechvalné první místo.
Patříte také mezi milovníky zlatavého moku a jak by vypadal žebříček nejhorších piv podle vás?