Mýty a fakta o nacistickém zlatě v jezeře Toplitz

Mýty a fakta o nacistickém zlatě v jezeře Toplitz

Foto: EllyMiller / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jezero Toplitz (Toplitzsee) leží ve štýrských Alpách a je specifické svým úzkým, protáhlým tvarem. Nebýt ničivého světového konfliktu ve 20. století, znali by jej snad jen přírodovědci a turisté.

Slaná voda skrývá tajemství

Kdo ochutná vodu Toplitzsee, je překvapen její slaností. Za to vděčí poloze v geologicky unikátní sedimentární pánvi mořského původu, označované jako Solná komora. Aby ne, vždyť nedaleko leží Salzburg a slavné solné doly. Navíc je díky velké hloubce jezera ve vodě jen velmi málo kyslíku – v hloubce pod 20 metrů již nenajdeme téměř žádný život. Chladné mrtvé vody však skrývají mnohá tajemství.

Nacistická střelnice

Zdejší lokalitu dobře znal i vrchní velitel Luftwaffe Herman Göring, který měl kdysi vilu nedaleko jezera. Ještě před válkou často sedával v místní hospůdce, kde trávil čas se svým přítelem Adolfem Hitlerem. Během druhé světové války byla u břehů jezera Toplitzsee vybudována vojenská základna, kde nacisté testovali námořní zbraně a výbušniny. Po zkouškách nových modelů torpéd zůstaly dodnes patrné jizvy v krajině. Pro svou odlehlost se skrytá základna hluboko v Alpách také stala jedním z posledních útočišť nacistů na sklonku války. Není proto příliš překvapivé, že sem prchající vojáci přivezli mnohá tajemství, která neměla skončit v rukou nepřátel.

Operace Bernhard

Když se ještě nacistům za druhé světové války dařilo vzdorovat protivníkovi, snažili se konflikt zvrátit ve svůj prospěch řadou prostředků. Jedním z cílů bylo úsilí o destabilizovat ekonomiku Velké Británie a Spojených států amerických prostřednictvím rozsáhlé padělatelské operace, známé pod krycím jménem Bernhard. Nacistům se podařilo zvládnout výrobu téměř dokonalých padělků bankovek. Ty tiskli v koncentračním táboře Sachsenhausen a hodlali je rozšířit po spojeneckých zemích, což by vedlo k nárůstu inflace a rozklížení národních ekonomik.

A vody se zavřely

K tomu však už nedošlo a poté, co nacisté pochopili svou brzkou porážku, naložili vybavení penězokazecké dílny, včetně moderního tiskařského lisu a pečlivě zabalených beden a falešnými britskými librami na loď, která vše pohřbila v hlubinách jezera Toplitzsee. Snad v naději, že se jednou karta obrátí a oni budou moct svůj diverzní makroekonomický plán skutečně realizovat.

Zrození legendy

Podezřelé aktivity nervózních nacistů neunikly pozornému oku místních obyvatel a brzy se začaly šířit spekulace o obsahu tajemných beden. Podle zaručeně pravdivých zpráv bylo v jezeře ukryto zlato Říšské banky v podobě cihel a prutů, hovořilo se také o zlatu a špercích, ukradených za války židům.

Reklama

Akce deníku Stern

V roce 1959 oživil zkazky o ukrytém pokladu v jezeře Toplitzsee reportér deníku Stern Wolfgang Löhde. Během potápěčského průzkumu se jeho týmu podařilo vyzvednout řadu beden plných falešných britských bankovek. I přes úspěšné pátrání byla tehdy akce údajně záhy zastavena – což vedlo konspirátory k dalším, čím dál odvážnějším úvahám o tom, co vše ještě vody jezera skrývají. Průzkum byl obnoven až o čtyři roky později. Ani ten však neměl dlouhého trvání a byl ukončen poté, co v jezeře zahynul jeden z potápěčů.

Co dalšího skrývá jezero?

Od té doby proběhlo ještě několik dalších průzkumů, poslední z nich v roce 2000 dokonce financovalo Centrum Simona Wiesenthala v Los Angeles. Kromě falešných bankovek a vojenských dokumentů ale vody jezera nevydaly žádné další tajemství. Pokud se na jeho dně skrývá nějaký poklad, tak si na jeho objevení budeme muset ještě počkat.

Reklama
Reklama