Les Aokigahara je jedním z nejznámějších a nejstrašidelnějších míst v Japonsku. Stane se tu 100–105 sebevražd ročně

Les Aokigahara je jedním z nejznámějších a nejstrašidelnějších míst v Japonsku. Stane se tu 100–105 sebevražd ročně

Foto: Davide Mauro / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Kdo by chtěl cestovat na jedno z nejděsivějších míst na světě, musí se vydat do dalekého Japonska. Je jím les Aokigahara, který nechvalně proslul jako dějiště mnoha sebevražd.

Aokigahara leží severozápadně u úpatí hory Fuji a zabírá prostor přibližně o rozsahu 12 mil čtverečních. Jde o kamenitý, chladný les s mnoha jeskyněmi. Na rozdíl od většiny českých lesů je Aokigahara podivně tiché místo, až to skoro vypadá, že v něm nežijí žádná zvířata. Nejenom z tohoto důvodu je Aokigahara známou destinací. Nikoliv však jako oblíbený cíl turistů, nýbrž lidí, kteří se rádi bojí anebo chtějí spáchat sebevraždu. Jde o druhé nejoblíbenější místo na světě, kde si návštěvníci berou své životy. V této pochmurné kategorii les Aokigaharu předstihuje pouze most Golden Gate v San Franciscu, z něhož sebevrahové s oblibou skáčou.

Pochmurná atmosféra

Les se vyznačuje pochmurnou atmosférou, která návštěvníkům na optimismu nepřidává. Kvůli velkému množství stromů Aokigahara nepropouští dovnitř skoro žádné světlo. Díky tomu si les vysloužil přezdívku „Moře stromů“ a je znepokojivě lehké se v něm ztratit, pokud turisté nepoužívají bezpečnostní opatření. Zejména proto, že jejich kompasy, smartphony a GPS přístroje uvnitř Aokigahary nefungují. Nedostatek světla, chlad, zdánlivá absence zvířecího života a snadná ztráta orientace lesu pomohly získat jeho strašidelnou pověst.

Posezení uprostřed lesa Aokigahara
Posezení uprostřed lesa Aokigahara | Zdroj: Guilhem Vellut / Creative commons, CC-BY

Století starý děs

Děsuplná pověst Aokigahary se datuje zpět až do 19. století. V minulosti prý Japonci do lesa během období hladomoru odváděli staré ženy a nechávali je napospas jejich osudu. Duše těchto nešťastnic podle zvěstí dodnes lesem bloudí. Nejsou však jediné. Stejně tak se v něm mají pohybovat duchové těch, kteří v Aokigahaře spáchali sebevraždu. Více lidí se je pokusilo najít a vyfotit či natočit, ale doposud nezvládli poskytnout přesvědčivý důkaz, že duchové v Aokigahaře opravdu straší.

Tisíce obětí

Ať už je pravda o strašidlech v Aokigahaře jakákoliv, lesu se nedá upřít, že si ho jako místo dobrovolného odchodu ze světa zvolily napříč roky tisíce lidí. Odhaduje se, že každý rok jich v Aokigahaře spáchá sebevraždu 100 až 105. Navzdory snahám japonské vlády tomu zabránit, i nadále do lesa přicházejí lidé, kteří z něj v některých případech již znovu živí nevyjdou.

Bylo tak jen otázkou času, než se Aokigahara propracuje i do populární kultury. V roce 1960 vyšla kniha Věž vln, která vypráví příběh dvou milenců, kteří v lese spáchají sebevraždu. Po zveřejnění této knihy počet sebevražd v lese ještě vzrostl, neboť Aokigaharu autor románu popsal jako perfektní místo, kde se zabít, a vysvětlil, jak se do lesa dostat autem a kam v něm zajít, aby tělo člověka nikdy nikdo neobjevil.

V relativně nedávné době, v roce 2016, o Aokigahaře vyprávěl hororový americký film Les sebevrahů. Ještě lepší představu o tomto místě ale poskytuje krátký dokumentární snímek Aokigahara – les sebevrahů (2010). Kdo si tak na výpravu do lesa naživo netroufne, ale přesto by se do něj rád podíval, může tak díky filmům a literatuře učinit alespoň přeneseně. A neriskuje tak, že by mohl narazit na ducha.

Reklama
Reklama