Kvíz: Ověřte si, zda byste dokázali ve školních znalostech trumfnout žáky 1. stupně základní školy

Kvíz: Ověřte si, zda byste dokázali ve školních znalostech trumfnout žáky 1. stupně základní školy

Foto: ArturVerkhovetskiy / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Myslíte si, že je pro vás učivo prvního stupně základní školy naprostou hračkou? Pak si vyzkoušejte náš kvíz. Uvidíte, jaké znalosti skutečně máte.

Přemyslovci byli prvním českým vládnoucím rodem

Přemyslovci jsou tématem, které je, vzhledem k českým dějinám, probíráno již na prvním stupni. To, že Přemyslovci vymřeli po meči, a nezbyl tedy žádný mužský nástupce trůnu, je veřejně známá věc. Co dalšího ale o tomto rodu víte? Rod Přemyslovců byl vůbec prvním, který se na území dnešních Čech dostal k moci. Vládnoucí dynastii podle Kosmovy kroniky započal Přemysl Oráč. Ten si měl vzít za ženu jednu z dcer Kroka. Jeho vyvolenou se stala Libuše.

Po smrti Václava rod vymřel po meči, spojil se tak s Lucemburky

Přemyslovci byli tak úspěšným rodem, že dokázali vládnout v rakouských zemích, v Uhersku či Polsku. Kdyby nedošlo k vraždě svatého Václava, možná by jejich rod panoval ještě po dlouhá léta. Po tragické vraždě se ale na trůn dostal Jan Lucemburský. A to proto, že si vzal Elišku Přemyslovnu. S tou zplodil syna Karla IV. Muže, který byl již jedenáctým českým králem.

Byl to právě on, kdo se stal římsko-německým králem a císařem římským. Poslední korunovaný burgundský král a také vůbec první český král v pozici císaře Svaté říše římské, se dožil úctyhodných 62 let. Za svůj život stihl založit například Karlovu univerzitu.

Praha se díky Karlu IV. stala úspěšným velkoměstem

Ve stejném roce, v roce 1348, došlo také k podepsání zakládající listiny Nového Města pražského. Na základě této listiny se Praha stala jedním z největších a také nejrozkvetlejších měst celé Evropy. Listina pomohla nejenom obchodu, ale také lidem, kteří ve městě žili.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama