Jak zvládnout infekci? Zánět jako součást imunity

Jak zvládnout infekci? Zánět jako součást imunity

Foto: Corona Borealis Studio/ Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nejčastější příčinou nemocí a předčasných úmrtí v historii byly infekce. Zánět byl zásadní obranný mechanismus jak infekci přežít. U infekčních nemocí hraje roli trojice vlivů: hostitel (člověk), prostředí a faktor (bakterie a viry). Podle výzkumů z 90. let je pro všechny chronické nemoci společným jmenovatelem zánět. A to je vlastně dobrá zpráva.

Pokud tomu tak je, pak - podle MUDr. Davida Freje a jeho knihy Zánět skrytý zabiják – stejně jako u infekce můžeme i odstraněním společné příčiny, zánětu, výrazně ovlivnit příznaky a nástup nemocí a také vyléčit většinu chronických onemocnění. Bez chronického zánětu je schopen organismus fungovat zase normálně.

Úvodní obrázek: 3D ilustrace – pohled do cévy pacienta se zánětem, zobrazující hojný výskyt bílých krvinek (leukocytů), jejichž hlavní funkcí je zprostředkování imunitních reakcí.

Imunita jako ochrana

Získaná imunita

Imunita představuje sekundární ochranu proti škodlivým choroboplodným zárodkům a lze ji získat proděláním infekčního onemocnění, po němž si imunitní buňky pamatují daného mikroba a při příštím setkání již organismus signalizují, že je nutné proti těmto malým vetřelcům vyrábět protilátky, které je zneškodní. Také očkování patří k získané imunitě.

Vrozená imunita

Imunita vrozená, kterou získáváme při narození, tvoří bariéru proti mikrobům. Každá chřipka či horečka učí imunitní systém, jak bojovat s nemocí, a dítě se rozvíjí s rozvojem imunity. Po každém nachlazení či viróze můžete u dítěte například pozorovat, že řekne nové slovo, chápe více souvislostí aj.

Nepotlačujme ihned reakci

Potlačování těchto reakcí okamžitým nasazením léků na horečku či antibiotika zastaví vývoj a oslabí imunitní systém. Infekce jsou i poklesem účinnosti antibiotik stále hrozbou.

Respirační onemocnění předvojem průjmového…

Ze zpráv Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu v Praze vyplývá, že v počtu infekčních onemocnění po nejčastějších akutních respiračních infekcích následují akutní průjmová onemocnění, ovšem v řádově nižších číslech.

Reklama

…dále neštovic, pásového oparu, spály, růže

Na dalších místech podle četnosti jsou plané neštovice a pásový opar, následované streptokokovými infekcemi (spála, růže).

…také mozkové záněty

Konečně pak virové záněty mozku, především klíšťová meningoencefalitida.

Prodlužuje se bez infekcí život?

Všeobecně panuje nesprávné přesvědčení, že zdravotní péče, zejména očkování, pasterizace a používání antibiotik v boji s infekcemi, nejčastější příčinou úmrtí v minulých staletích, se výrazně prodloužil život.

Existují ale důkazy, že za prodloužením věku stojí v první řadě zvýšená hygiena a vyšší životní úroveň. Podstatné však je, jakou kvalitu života s prodlužujícím se věkem máme, a ta je často vlivem chronických nemocí a léků nižší.

Reklama
Zdroje článku:
inflammationresearchfoundation.org, David Frej: Zánět skrytý zabiják
Reklama